Előszó

2013. február 22., péntek

Lindt desszert




Mandulás piskóta

8db tojás fehérje
100 g cukor
50 g liszt
80 g mandulaliszt
80 g olvasztott vaj
80 g olvasztott fehércsokoládé

A vajat, a fehércsokoládéval megolvasztjuk.
Az átszitált lisztet, a mandulaliszttel elkeverjük.
A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a fehércsokoládét és a vajat, végül lazán hozzákeverjük a lisztet és a mandulalisztet. Szilikonos sütőpapíron 1 cm vastagon szétterítjük. 210 C-fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Kihűlés után megfelelő méretű kerek kiszúróval kiszúrjuk.

Csokoládé mousse

8 db tojás sárgája (160 g)
4 db egész tojás (200 g)
160 g kristálycukor
54 g víz
640 g olvasztott étcsokoládé
800 g állati tejszínhab
1 vaníliarúd kikapart belseje

A tejszínhabot verjük nem túl kemény habbá, helyezzük bele a vaníliát és tegyük félre. Az egész tojásokat a sárgájával kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 118 C-fokra. Amint elérte ezt a hőfokot lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk a tojáshabhoz, ha az egész cukorszirup benne van, állítsuk ismét gyors fokozatra és kihűlésig habosítsuk, kemény habbá.
A mousse bekeverése:
Az olvasztott csokoládét gyors mozdulatokkal keverjük simára a tejszínhab 1/3-részével, majd folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a tojáshabot, majd a tejszínt. Ehhez használjunk szilikonos hablapátot.

Céklás karamellköpeny

60 g cukor
15 g liszt
25 ml céklalé
30 g olvasztott vaj

Az összetevőket keverjük össze. Adagoljunk kis mogyorónyi halmokat szilionos sütőpapírra.
Majd süssük kb. 2 percet 180 C-fokon. Fel fog forrni a sütőben és szét is fog terülni, akkor jó, ha a széle kissé barnul.

Bevonó ganache

500 ml állati tejszín
500 g étcsokoládé

A tejszínt forraljuk fel, majd öntsük a csokira és hagyjuk állni 1-2 percig, had járja át a meleg. Majd a keverjük simára, vigyázzunk, hogy a lehető legkevesebb buborékot keverjük bele.

Összeállítás:
A csokimousset adagoljuk nyomózsákkal félgömb formákba, a közepébe tegyünk egy szem Lindt golyót, majd zárjuk le a kiszúrt piskótával. A betöltött formákat fagyasszuk ki, majd enyhén forró vízbe mártva kifordíthatjuk a formából. A desszerteket húzzuk át a langyos ganach-al. Az aljukat vékonyan panírozzuk mandulaliszttel. A tetejébe állítsuk bele a céklakaramellt.

7 megjegyzés:

  1. Vili! Ez fanatasztikus!!! A Lindt a kedvenc csokim, szóval ez az édesség mennyei lehet.

    VálaszTörlés
  2. Vilmos, ez zseniális, biztos, hogy meg fogom csinálni. Nagyon szeretem a blogot, minden nap ránézek, hátha van valami újdonság :-)

    VálaszTörlés
  3. Vilmos! FANTASZTIKUS! Ezt a receptet nekem is ki kell próbálnom, de lenne egy kérdésem. Ha fehércsokival szeretném készitni a mousse-t akkor is 640g csokit kell használnom?
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maradhat ez az arány fehér vagy tejcsokival is. Bár érdemes megfelezni a receptet. Ahogy a videóban is látszik, elég nagy adag mousse-t kevertem be.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Eeeez igen! Kérjük tisztelettel megtartani ezt a modern tányérdesszert vonulatot, kiegészítve még több mousse-val (gyümölcs) és parfaik-kal is.
    Nagyon szép desszert! Gratulálok.
    Meg szeretném kérdezni, hogy pl a moussok esetében az összetevők arányára van e valami általános szabály.
    Pl: tojás darabjára vagy tömegére számolják a csoki mennyiségét, a felvert tejszínhab mennyiségére van e szabály? Köszönettel, Riggs

    VálaszTörlés