Előszó

2013. február 13., szerda

Bécsi rétes

Bécsi rétes:
2 rúdhoz

2000 g alma
1 citrom reszelt héja és leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
100 g kristálycukor
160 g édes morzsa (reszelt keksz, vagy babapiskóta)
Őrölt fahéj, ízlés szerint

A citromnak lereszelem a héját, és a levét egy tálba facsarom, erre ráreszelem az almát, majd a többi összetevővel összekeverem.

Piskóta
3 tojás kettéválasztva
60 g cukor
60 g liszt

A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a tojás sárgáját, végül lazán beleforgatom a lisztet. A bekevert piskótatésztát szilikonos sütőpapíron kb. 1 cm vékonyan szétkenem. 230 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm.

Vaníliapuding

500 ml tej
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 db tojás sárgája
120 g kristálycukor
80 g búzaliszt
1 csipet só

A tojás sárgáját egy kevés tejjel és a liszttel csomómentesre keverem. A többi összetevőt felforralom. Majd folyamatos keverés mellett, hozzácsurgatom a sárgájás részt, és habverővel kevergetve addig forralom, míg el nem kezd fényesedni.

A rétes összeállítása:
Vajastésztából 2-3 mm vékony, tepsi hosszúságú kb. 8 cm széles csíkokat vágok. Egy réteshez 2 csík tészta kell. Az aljára vágok a piskótából egy csíkot, ami egy-egy cm-rel keskenyebb, mint a vajastészta. A piskóta közepére hosszában csíkot dresszírozok a kihűlt pudingból, majd az almát ráhalmozom. A tejének szánt vajastésztát berácsozom, vagy egyéb módon mintázom, és az alma töltelékre helyezem. A két szélén a tésztát lezárom, tojással összetapasztom. 190 C-fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Amint kivettem a sütőből, forró lekvárral lekenem.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, imádom a rétest!

    VálaszTörlés
  2. Elnézést! Ez nagyon jó, de...
    "Vajastésztából 2-3 mm vékony. tepsi hosszúságú kb. 8 mm széles csíkokat vágok. Egy réteshez 2 csík tészta kell. Az aljára vágok a piskótából egy csíkot, ami egy-egy cm-rel keskenyebb, mint a vajastészta..."

    Ugye az 8 cm széles akar lenni? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      Köszönöm az észrevételt. Máris javítom.
      Üdv: Farkas Vilmos

      Törlés
  3. Kedves Vilmos ! Jól látom ugye ,hogy a vajas tészta receptje itt nincs ?
    Köszönettel Judit

    VálaszTörlés