Előszó

2020. április 19., vasárnap

Almás pite


Recept egy db 26 cm-es formához.

Tészta

500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 g sütőpor
250 g vaj
1 narancs reszelt héja
2 db tojás sárgája
100 g porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje

A tojás sárgáján kívül az összes összetevőt morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tojás sárgájával. Vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokáig. Lefóliázva pihentessük a tésztát hűtőben fél órát. Addig készítsük el a tölteléket.


Almatöltelék

1000 g alma reszelve( Tehát nem az egész alma 1 kg)
100 g pörkölt dió( fele durvára vágva, fele darálva)
1 db citrom reszelt héja és leve
100 g porcukor
1 teáskanál fahéj

Az alapanyagokat egyszerűen keverjük össze.

Összeállítás

A tészta 2/3 részét nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 4-5 mm vékonyra és töltsük ki vele a sütőformát. Béleljük ki sütőpapírral, tegyünk bele nehezéket, majd süssük vakon 180 C-fokon 10 percet. Ha langyosra hűlt, simítsuk el benne a tölteléket. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra és formázzunk rácsot a pite tetején. Kenjük meg egész tojással. Süssük 180 C-fokon 25-30 percet.


2 megjegyzés: