Recept
Kb 10 adaghoz
Guba:
2 db kifli
200 ml tej
40 g cukor
50 g darált mák
1db tojás sárgája
A kifliket apró kockákra vágjuk és összekeverjük a mákkal. A tojás sárgáját a tej kb ¼ részével elkeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a sárgáját, majd ezt a kiflis résszel elkeverjük. Kivajazott formákban 200 C-fokon kb 15 perc alatt kisütjük.
Vanília hab:
2 db tojásfehérje
120 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje
Az összetevőket vízgőzön csípősre (max 85 C fok) melegítünk. Majd félkemény habbá verjük, melyből két vizes kanállal galuskát vagy nyomózsákkal gömböt formázunk a kisült mákos guba tetejére.
Plezír:
70 g puha vaj
70 g porcukor
1 tojás fehérje
100 g liszt
Csipet darálatlan mák szórásra
A vajat a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük, a tojásfehérjét végül beleforgatjuk a lisztet. Előre elkészített sablonnal papírvékony díszeket készítünk belőle és megszórjuk kevés darálatlan mákkal, amit 200 fokos sütőben kb 20 mp alatt megsütünk.
Szeder öntet:
Lehetőleg friss szederrel dolgozzunk. Pár szép szemet válogassunk ki a tálaláshoz.
A szedret ízlés szerint kb 30% cukorral forraljuk fel, turmoixoljuk le, majd passzírozzuk át egy szűrőn és rögtön tegyük jégre így jobban megtartja a szép színét. Tálaláskor használjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése