Előszó

2012. július 16., hétfő

Autó torta készítése

Formatorták közül, az egyik legnehezebb témakőr, az autó formájú torták készítése. A következő bejegyzésemben ebben szeretnék segítséget nyújtani.
Car-cake
Among Shape-cakes the most difficult to prepare is the Car-shape cake. I would like provide help in this in my next notes.



 









A forma kifaragására nem térnék ki részletesen, hiszen minden autó torta más. A lényeg, hogy egy tégla formájú tortából indultam ki. Ekkor kerülhetjük el a legáltalánosabb hibát, és ez a torta magassága. Tapasztaltabb tortások is bele szoktak esni abba a hibába, hogy elfeledkeznek az autó alváza, és a talaj közti üres tér magasságáról. Ezt is be kell töltenünk tortából, hiszen a kis marcipán kerekek nem tudják majd megtartani az autótortát. Ha pedig mégis „laposra” hagyjuk az autót, akkor leszünk bajba, amikor fel szeretnénk helyezni a kerekeket. Ugyanis nem lesz elég, hely a kerekeknek. Ekkor két dolog szokott történni, vagy félbevágott kerekeket teszünk fel, vagy aránytalanul kicsiket készítünk. Egyik sem túl esztétikus.

I would not mentioned the cutting of the shape now, as every car-cake is different. The most important is that I started with a brick shape cake. We can avoid the most general mistake, and that is the height of the cake. Expert cake-makers use to make a slip that they forget  height of space between  the under-carriage and the ground. We have to fill this from cake, as this small marzipan wheel will not able to hold the Car-cake. If we create a 'flat' car than we will be in trouble with placing the weels. Because the wheels will have enough place. There are two things to do in this case: either place a half-cutted wheels or create undue small wheels. None of is aesthetic.
 









A megoldás tehát, már a torta faragása előtt válaszuk ki, hogy melyik kiszúróval készítjük el a kerekeket és ahhoz mérten állítsuk be a torta magasságát faragás közben. Így miközben a kifaragott torta dermed a hűtőben, el is tudjuk készíteni a kerekeket.
Kerekek készítése. Amennyiben nem versenyautóról, vagy terepjáróról van szó, aminek domináns kerekei vannak, ne menjünk bele a vastag abroncsok készítésébe. Egyszerűen nyújtsunk ki fekete marcipánt és szúrjuk ki a megfelelő méretre. Másik színből szúrjuk ki a kisebb dísztárcsákat és mintázzuk meg egy filckupakkal, tollbetéttel vagy szívószállal. A kerekek készítésénél, szintén gyakran bele lehet sétálni abba a hibába, hogy túl jót szeretnénk készíteni és a torta oldalából kivájjuk a gumik helyét. Ez után megpróbáljuk úgy leburkolni a tortát, hogy ezekbe a vájatokba is benyomkodjuk a marcipánt. Végül készítünk vastag marcipánból kerekeket és beleerőszakoljuk ezekbe a mélyedésekbe. A végeredmény általában nem hozza meg a gyümölcsét. Nem lesznek szép élesek a sárvédők, a kerekek pedig eldeformálódnak mire a helyére illesszük őket. Mindig jusson az eszünkbe, hogy minél többet babrálunk valamivel, annál több hibát ejthetünk rajta. Tehát ha nem versenyautót vagy egyéb nagy kerekű járgányt készítünk, akkor egyszerűen szúrjuk ki kinyújtott marcipánból.
The solution is to chose the keen to prepare the wheels before cuting the shape, and suit the height of the cake according to this during shaping. Thus while the shape is petrified in the fridge we can even prepare our wheels.


 Wheels Preparation: it ist not a race-care or an off-road car what has really dominant wheels, do not prepare thick bands. Just simple draw a black-marzipan and pick it for the proper size. From an other colour pick the smaller wheel-trims and do the patterns with a lid or  with pen-inside or with a straw. Preparation of the wheels can led us to make the slip that we want to create something really good and cut the tires from the shape of the car. Than we try to cover the car with filling these spaces with marzipan too. Finally we create a thick marzipan wheels and force them into this dimples. The upshot will not bring the expected benefit. The splasers will not be nice contured and the wheels will deformed as placing them in their space. Always keep it in mind: the more time you spending with creating something the more chance to make a slip. So it you are not creating a Race-car or other big-wheels car, than simple pick it from marzipan.


Szélvédők készítése.
Három különböző módszert szoktam alkalmazni. Hogy mikor melyiket, azt az adott körülmény (és a kedvem) határozza meg.
1, A leburkolt tortán bekarcolom az ablakok helyét, majd más színnel kiemelem. Ez a legegyszerűbb és leg kevésbé látványos.
2, Kinyújtott marcipánból kivágom az ablakok formáit, és felhelyezem a leburkolt alapra. Ez a lépeken látható módszer. Ebben az esetben számolni kell azzal, hogy az ablak jobban kiemelkedik, mint a kerete. Ez nem természetes ezért ellensúlyozni kell, ezért spricceltem körbe csokoládéval.
3, A vajkrémmel körbekent tortán egy előburkolást végzek, fehér marcipánnal. Ezt tehetem a teljes tortán, vagy csak az ablakok területén. Ezután leburkolom az autó színével. Végül az ablakok helyét szikével kivágom, de óvatosan, mert a burkolásnak csak a felső rétegét fogom eltávolítani. Ez a legigényesebb és a legnehezebb megoldás. Veszélyes, mert ha lassan dolgozok, akkor a két marcipánréteg összetapadhat, és nem fogom tudni eltávolítani a felső réteget.
Windscreen Preparation
I use to use three different method. Its depend on the situation (and on my mood)
  1. Scrathc the space of the windows on the covered cake than highlight it with and other colour. This is the simpliest and less decorative.
  2. From the drawed marzipan I cut the shape of the windows and place it on the covert base. This method is shown on the picures. By this we have to count that the window will  be higher than the frame. This is not naturel so need to compensate, thus I sprinkled with chocolate.
  3. On a buttercreamed cake I do a precoveration with white marzipan. I can do this on a whole cake or just on the space of the windows. I cover this with the colour of the car. Finally I cut the space of the windows with lance, but carefully, because I will remove only the top strata of the coverage. This is the most decorative and most difficult method.
And even dangerous, as if we are slowly the marzipan-strata will adhere and not able to remove the top strata.

10 megjegyzés:

  1. Szívesen Kricky, remélem hasznodra lesz.

    VálaszTörlés
  2. És ha mégis terepjárót készítünk? Hogyan lehet szépen kivitelezni a kerekek megoldását? Milyen tanácsot tudnál nekem adni? Mert csak töröm a fejem, csak töröm. És hogyan lehet úgy igazából megemelni a tortát?

    VálaszTörlés
  3. Szia, Eszter!
    Ha terepjárót készítünk, akkor nagyobb hangsúlyt kell fordítani a kerekekre, hiszen az, adja meg a karakterét. Több megoldás is szóba jöhet, például tölthetünk pici kerek tortákat és azokat dolgozzuk ki kerekeknek, mint a Quad tortánál. http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/07/quad-torta.html
    De az is elő szokott fordulni, hogy ilyenkor üreges marcipánt használok. Ez fel van tekerve és a közepébe csokival van beerősítve a dísztárcsa, mint a versenyautónál.
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/03/versenyauto.html
    Persze ha nem szeretnénk ekkora kerekeket, akkor egyszerűen csak dolgozzuk ki marcipánból.

    Megemelni úgy szoktam a terepjárókat, hogy magasabbra töltöm és az aljánál ferdén befelé vágom. Persze úgy is lehet, hogy töltünk egy kisebb téglaalakot, mint az autó alapja és arra helyezzük rá, az autót.
    Aztán lehet még játszani az optikai csalódásokra is, egyszerűen olyan színeket kell alkalmazni ezeknél a kiemeléseknél, hogy jobban elvesszenek a környezetükben.

    Boldog újévet!
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  4. Egy fajta torta van,amit kifejezetten nem szeretek készíteni. Ez az autó! És ez olyan komoly,hogy ha már rendelnek egyet,akkor attól a naptól előre tartok,egyszerűen túl akarok lenni rajta:-/ miért? A kerekek és az ablakok miatt. Annyira nem tetszik,ahogy csinálom,hogy az valami hihetetlen...és ez a bejegyzés nálam annyira beletalált,hogy csak köszönni tudom! Ja és a visszapillantót rendszerint lehagyom...egyszerűen elfelejtem:-P Szép estét! :-) Szilvi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Vilmos!
    Nagyon hálás vagyok neked, ma elkészült életem első marcipán tortája. Sima kerek és a legegyszerűbbet, rózsadíszt készítettem rá levelekkel. Rengeteg hasznos tanácsot adtál, ennek tudom be, h baromi jól néz ki, de tényleg. :) Egyébként a te diótortád tésztáját sütöttem hozzá, csak mandulakrémmel töltöttem. Szóval nagyon szépen köszönöm!!
    A legjobb barátom szülinapja 2 hónap múlva lesz. Rövid az idő, de addigra sokat gyakorlok majd. Egy piros Opel Corsa-t szeretnék készíteni, ilyen autó tulajdonosa. Nem baj az, ha nem tökéletes, mivel saját magam készítem, mindenképp örülne a különlegességnek. Szükségem lenne még néhány tanácsodra, ha válaszolnál nekem.
    Az első fényszórók alatti fekete részt hogyan csináljam? Ha nincs más megoldás, felragasztok fekete marcipánt, de arra gondoltam, lehetne-e esetleg szinezni a pirosat ecsettel azon a részen?
    Hogyan készítsek visszapillantó tükröt?
    3 táblát szeretnék. Előre és hátra rendszám helyett a nevét írnám rá, egy nagyobbat pedig a motorháztetőre tennék "Boldog Születésnapot" felirattal. Ezeket hogyan csináljam meg? Simán fekete színezőbe mártott vékony ecsettel (esetleg tűvel?) írjak?
    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséged! Gyönyörűek a munkáid, büszke lehetsz magadra!
    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Niki!
      Eléggé megkésve írom a választ, remélem még hasznát tudod venni. A fényszórók alatt használhatod mindkét megoldást, én sokszor csak körbenyomom csokival.
      A visszapillantó tükröket, nem szoktam bonyolítani. Kisodrok egy csepp alakot és kissé ellapítom, majd csokival felragasztom. A feliratokat festheted is, vagy csokival is felírhatod kis nyomózsák segítségével.

      Törlés
  6. Kedves Vilmos!
    Hetek óta görcsben van a gyomrom, ami hála Neked kezd feloldódni! :) Még egy aprócska kérdésem lenne: mit tanácsolsz ha a párom második számú szerelme egy Audi Cabrio? Hogy tudnám megvalósítani neki?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Szép napot Kívánok! Olyan kérdésem lenne, hogy életem párjának a kedvenc autója egy Opel Kadett E típusú gépjármű, hogyan tudnám megcsinálni, hogy nagyon hasonlítson az igazira?

    VálaszTörlés