A recept egy 26x26 cm-es keretre szól, amely 6 cm magas.
Vajastészta
Szükség van 3x250 g vajastésztára. Használhatunk bolti fagyasztott tésztát, illetve, ha magunk szeretnénk elkészíteni, ajánlom Sanyi videó receptjét:
A tésztákat nyújtsuk ki kb. 2 mm vékonyra, és a krémes keretnél 2-3 cm-rel szélesebbre. Tegyük enyhén meglisztezett tepsikre és szurkáljuk meg. A tésztákat egy óra pihentetés, után 200 C fokos előmelegített sütőben, 22-25 perc alatt süssük egyenletes aranybarnára. Kihűlés után a krémes kerettel szúrjuk ki a megfelelő méretre.
Krém lefőzése:
210 g tojás fehérje (kb. 7 db)
300 g cukor
1 csipet só
60 g liszt
60 g tojás sárgája (kb. 3 db)
100 g kukoricakeményítő
1200 ml tej
1 db vaníliarúd kikapart belseje
A krémes keretet tegyük az egyik kisült és méretre vágott vajastésztára, és tegyük félre.
A 200 ml tejet, a tojás sárgáját, a keményítőt és a lisztet keverjük el csomómentesen.
A fennmaradt 1000 ml tejet forraljuk elő a vaníliával, majd tegyük félre.
A tojás fehérjét a cukorral és a sóval verjük nem túl kemény habbá, és tegyük félre.
Az előmelegített forraljuk újra, vegyük ki belőle a vanília rudat, majd sűrítsük be a lisztes keverékkel. Folyamatos keverés közben addig főzzük, míg el nem kezd kissé fényesedni.
Ekkor vegyük le a főzőlapról és keverjünk el benne a felvert tojásfehérje ¼ részét. Keverjük simára. Majd az összes tojásfehérjét tegyük hozzá és gyors, de óvatos mozdulatokkal keverjük simára.
A krém felét töltsük az előkészített krémes keretbe, és simítsuk el.
Tegyük rá a következő vajastésztát, majd a következő réteg krémet, végül zárjuk le az utolsó vajas lappal, amit fordítva tegyünk rá. Így a kisimultabb oldala lesz felül.
Miután langyosra hűlt tegyük két órára hűtőbe.
Mikor lehűlt (ilyenkor egy kissé összeesik, de ez normális), Tegyünk a tetejére egy vágódeszkát és az egészet fordítsuk át. Óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a keretet. Forró vizes késsel szeleteljük fel 4x4 szeletbe. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha tettszett, had ajánljak egy hasonló receptet:
Ez isteni. Egyszer úgyis megreckírozom. Csak attól félek, hogy bebujok a kamrába és felfalom a felét.
VálaszTörlésTisztelt Vilmos! Megsütöttem ma a családomnak egy remek epres krémest, amihez az önnél leírt krém receptjét használtam. Betű szerint betartottam minden utasítását. Még a habverőből is beszereztem pénteken egy jókora méretűt. A krém tökéletes lett. A színe elég sárga lett, mert a mama tyúkjai hatalmas gyümölcsösben kószálnak egész nap, a tojásuk abszolút kifogástalan. A krém állaga, keménysége, tartása is remek lett. Bár sokszor sütök leveles tésztát, de az epres krémest piskóta alappal szereti a családom, úgy, hogy a krém tetejére is morzsolok egy kevés piskótát.
VálaszTörlésKöszönöm az alapos, részletes, a buktatókra is kitérő videót.
Tisztelet Lacitrom!
TörlésNagyon örülök, hogy sikerült a krémes. Sajnos én nem jutok mindig tanyasi tojáshoz, így az enyém haloványabb maradt. De ezentúl erre is figyelni fogok.
Üdv: Farkas Vilmos
Istenem, amikor azt látom számos receptes oldalon, h "házi", "cukrász krémes", "nagyi krémese" és közben VÍZBŐL+PUDINGBÓL+TOJÁSFEHÉRJÉBŐL+CUKORBÓL dobja össze...
VálaszTörlésAnno a szegedi Virág Cukrászdában minden reggel egy hasonló recept alapján főztem a krémest, és nagymamám sem vízzel főzte, és Ő is felhasználta a tojássárgát is a krémhez, a tésztája viszont hájas tésztából készült! Isteni volt!
Remélem sokan eljutnak még erre az oldalra, hiszen a kezdő háziasszonyok számára (is) nagyon hasznosak a videók!
Üdv: Emese
Napok óta keresem a leginkább jónak tűnő krémes receptet, mert az ünnepelt ilyen tortát kért:) Valahogy a pudingporból készült krémeket nem tartottam túl bizalomgerjesztőnek, pedig többnyire ilyenek vannak a neten. Tegnap elkészítettem a tortát a fenti recept szerinti krémmel, kakaós piskótával. Ma vágta fel az ünnepelt, csodás lett, mind ízre, mind pedig állagra. Köszönöm a receptet, nagyon örültem, hogy jól sikerült:)
VálaszTörlésMár a hűtőben pihen. Ránézésre jól sikerült - meg amennyire a készítés közben alkalmam volt megkóstolni. De 1-2 óra múlva leteszteljük a családdal. :) Köszönöm a receptet! ;)
VálaszTörlés