Előszó

2025. december 20., szombat

Vajas tészta

Vajas tészta:
400 g liszt
200 g rétesliszt
100 g olaj
10 g só
300 g víz
fél evőkanál fehérborecet 20%-os ERRE a linkre kattintva tudod megrendelni

Az összetevőkből gyúrjunk sima rugalmas tésztát. A kész tésztát gömbölyítsük fel, éles késsel vágjunk egy keresztet a tetejére, majd fóliázzuk le és hűtőben pihentessük 3 órát.

Húzóvaj:
350 g vaj
50 g liszt

A húzóvaj összetevőit gyúrjuk csomómentesre, de ne habosítsuk. Tehát nem maradhatnak benne vajdarabok, de nem is szabad sokáig gyúrni, éppen csak addig amíg fel nem veszi a lisztet. Ha elkészült, akkor két fólia között lapítsuk kb. 1 cm vékonyra, és négyzet alakúra. Tegyük hűtőbe, de figyeljünk, hogy ne legyen túl kemény.

Ha lepihent a tészta, csomagoljuk bele a húzóvajat a videón látható módon, majd hajtogassuk be szimplán, majd duplán. Ez után fóliázzuk le és pihentessük hűtőben kb. 8 órát. Ha lepihet a tészta, újra hajtogassuk szimplán és duplán, majd fóliázzuk le és ismét pihentessük hűtőben 8 órát. A tészta ez után kész a feldolgozásra.

Ebből a tésztából készíthető sütemények, félkész termékek:
sajtos masni, sajtos roló, hasék, a krémes lapjai, búrkifli, kakaós csiga, pogácsa, töltött hasé, magvas rudak, túrós táska, tiroli rétes, mielle fuelle...rengeteg féle sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése