Tészta, 4 félkilós beiglihez
100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben 1 órát. Addig készítsük el a tölteléket.
Mogyorós-csokis bejgli tölteléket 4 rúdhoz
220 ml tej
300 g cukor
350 g enyhén pörkölt, darált török mogyoró
150 g süthető csokoládé lencse ERRE a linkre kattintva megrendelhető
1 vaníliarúd kikapart belseje
A vaníliát a tejjel forraljuk össze, és tegyük félre. A cukrot olvasszuk meg, teljesen kristálymentesre, majd apránként öntsük fel a tejjel, és keverjük simára. Adjuk hozzá a mogyorót és keverjük el. Ha kihűlt, fóliák között nyújtsuk négyzet alakúra (Én iratlefűző fóliát szoktam használni.)
A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy 1-1 cm-rel nagyobb legyen mint a töltelék. Helyezzük a tölteléket a tésztára. Én megkentem egy pici nutellával is, majd megszórtam a süthető csokipettyekkel. A tészta két szélét hajtsuk a töltelékre, nyomjuk le a töltelékkel azonos szintre, majd tekerjük fel, de ne feszítsük a tésztát.
Kenjük le a beigliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 170-180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható, De frissen az igazi.
Tippek a jó beigli készítéséhez:
Mitől reped a beigli a sütőben?
Figyeljünk oda, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.
Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben.
Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk.
A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha például túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Illetve, ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit.
Sütés közben is probléma lehet, ha túlforróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.
Egyéb bejglireceptek:


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése