Előszó

2011. augusztus 19., péntek

Magyarország tortája 2011 receptvideó, Kecskeméti barackos kölestorta

Rövidebb és háziasabb verzióért, kattints ide.








Kecskeméti barackos kölestorta

Anyaghányad 1 db 12 szeletes tortához

Köles alapfőzet:
290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

A hántolt kölest alaposan mossuk át forróvízzel. Majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta( 960 g), és a krém(500 g).
Sütés:
960 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmag pehely
60 g áttört túró

A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral( Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a sütőpapírra ráragad. Tehát duplán csomagoljuk).
A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz(960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap, ne legyen forróbb 80 C-foknál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Töltés:
500 g langyosra hűlt, köles alap
100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g sárgabarack koncentrátum( ennek hiányában használjuk a lent említett sárgabarack öntetet, ebben az esetben főzzünk belőle nagyobb adagot).
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin

A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy kb. 2 órára a mélyhűtőbe majd, ha a krém megdermedt, válaszuk le róla a szilikonformát.

Sárgabarack öntet 1 db 12 szeletes tortához

230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin( ennek hiányában használjunk befőzőcukrot)

Az öntet lefőzése:
Szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

Kikészítés:
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládé lapból kivágott háromszöggel, és felezett sárgabarack konzervvel.

A tortaformához ajánlom még az alábbi recepteket:
Mákos guba
Máglyarakás

8 megjegyzés:

  1. Remélem, holnap lesz alkalmam kóstolni - az egyik szegedi cukrászdában már jelezték, hogy lesz! :)

    VálaszTörlés
  2. A két sarokra lévő cukrászdában is lesz ma. Alig várom, hogy kinyissanak.:)

    VálaszTörlés
  3. Nekünk bejött, de a szilvagombócos is!
    Igazi csemege és a köles pedig igenis finom...

    VálaszTörlés
  4. Vértesszőlősön volt szerencsém megkóstolni, nagyon finom

    VálaszTörlés
  5. Megkóstoltam én is, hála a (nem mellesleg tavalyi győztes) Sulyán cukrászdának, isteni finom! A tésztája különösen ízlik, bár nem ugrottam eleinte a kölesért, de be kell vallanom, telitalálat!!! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Vilmos!
    Mi is ma kóstoltuk Bozsokon- nagyon finom volt!! Különösen a tésztája ízlett. Érdeklődöm, hogy erre a kölespiskóta alapra lehetne más gyümölcsöt- szilva, körte helyezni, és együtt sütni?
    Köszönöm!!!És gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ágota!
    Ürülök, hogy ízlett. Természetesen más gyümölcsökkel is elkészítgető. A legelső verzióba én is sütöttem aszalt sárgabarackokat, de ki kellet vennem költségkímélő szempontok miatt. Belesütéskor arra kell figyelni, hogy ne növeljük meg a víztartalmat, mert nem fog átsülni. Ezért sütéshez ajánlom az aszalt gyümölcsöket, mellé szósznak pedig pikáns, piros gyümölcsöket.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés