Előszó

2012. december 19., szerda

Bejgli-mandulagrillázs aszaltszilvával



Recept 4 rúdhoz

Tészta
100 ml tej
2 tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
Két csipet só
160 g vaj
100 g zsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni. A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, a citrom és narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal és a zsírral. Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk, Ha szükséges, adjunk még hozzá folyadékot. Amint összeállt osszuk négy részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben.

Mandulagrillázs töltelék

180 ml tej, forralva
300 g kristálycukor
350 g őrölt mandula megpörkölve
150 g aszalt szilva, feldarabolva
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után négy részre osztjuk.

A beigli összeállítása

A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisseb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le 2 tojássárgája és egy egésztojás arányú kenőtojással. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk meg és süssük 200 C-fokos előmelegített sütőben 25-30 percig. Amikor kivesszük, a sütőből még igazíthatunk rajta, ha szükséges. Két habkártyával óvatosan megformázhatjuk az oldalát.

11 megjegyzés:

  1. A kedvenc bejgli receptem,mondjuk a hagyományos diós és mákos formában:)Amióta megsütötted a Laptopkonyhában,azóta így készül a bejgli nálunk...A kérdésem az,hogy a kész bejglit pihentethetem - e egy éjszakát a kamrában,mielőtt megsütném?Tehát lekenem utoljára a tojásfehérjével,és csak másnap reggel sütném meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, akkor tedd el amikor lekented sárgájával. Másnap ha lefehérjézed azzal egy kicsit felfrissíted.

      Törlés
  2. Kedves Vilmos!
    Miért kell bele zsír? Nem elég ha 260 g vajat teszek bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Olivér!
      Ha csak vajat teszel bele, akkor törős lesz a tészta.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én diósat meg mákosat szeretnék csinálni a töltelékek hozzávalóinak arányaiban tudsz nekem segíteni?

    VálaszTörlés
  5. http://farkasvilmos.blogspot.hu/search/label/Bejgli

    Itt a leírás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Mióta ismerem, csak e szerint sütök bejglit. Osztatlan sikert aratott, bárkivel kóstoltattam :-)

      Törlés
  6. Kedves Vilmos!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy porélesztővel is meg lehet csinálni a tésztát és ha igen akkor is 10g élesztőt keverek a tojáshoz? Elore is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés