Hasznos tippek, a szép és finom beigli elkészítéséhez. Recepttel, trükkökkel, és nagyon részletes videóval.
Mák vagy diótöltelék 2 db 450 g-os beiglihez
120 ml víz
125 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet fahéj
1 marék mazsola
210 g darált mák vagy dió
30 g édesmorzsa
Elkészítés keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat. Tehát ez az anyaghányad, két töltelékre elegendő. Ezért készítsük el, egyszer mákkal, másodszor pedig dióval.
Tészta, 4 félkilós beiglihez
100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a beigliket, buborékmentesen.
Kenjük le a beigliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható, De frissen az igazi.
Tippek a jó beigli készítéséhez:
Mitől reped a beigli a sütőben?
Figyeljünk oda, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.
Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben.
Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk.
A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha például túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Illetve, ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit.
Sütés közben is probléma lehet, ha túlforróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.
A lényeg, viszont ha kireped, ha nem, hogy finom legyen.
Gyönyörűek a fotók és a recept pedig szinte hajszálpontosan a mami receptje. :) Isteni finom! Ja, és most már egyenesen repedés-párti vagyok, az ott megpirult töltelék a kedvencem! :D
VálaszTörlésSzia Vilmos! Ez alapján készült (pontosabban a laptopkonyhás videó alapján) karácsonykor a bejgli! Nagyon elégedett volt mindenki, nagyon könyyű volt elkészíteni és ez fogyott el a leghamarabb. :) Köszönjük.
VálaszTörlésItt meg tudod lesni:
http://balhetterem.blogspot.com/2011/12/bejgli-2011.html
Kedves Vilmos! Ezt is el lehet készíteni korábban és lefagyasztani karácsonyig?
VálaszTörlésÁgi
Kedves Ági! Természetesen lefagyasztható, de frissen az igazi.
TörlésEz nem az a videó, ami alapján tavaly elkészítettem a bejglit:-( Ott a töltelék különleges technikával készült gyönyörű egyenletesre, azt szerettem volna újra látni.
VálaszTörlésRemélem, emlékszem rá, hogy is volt.:)
Most lett kész,isteni!,,
VálaszTörlésMit jelent, hogy sütés után formázzuk a rudakat?
VálaszTörlésSzia Vilmos! Hol van a videó? Tavaly fent volt egy részletes videó a youtubon, már nincs ott 😔
VálaszTörlésSzia Vilmos! Hol van a videó? Tavaly fent volt egy részletes videó a youtubon, már nincs ott 😔
VálaszTörlés