Recept 4 rúdhoz
Tészta
100 ml tej
2 tojás sárgája
Két csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni. A tejet a
tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni).
Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, a citrom és
narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal és a zsírral. Ezután gyúrjuk bele a
tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk, Ha szükséges,
adjunk még hozzá folyadékot. Amint összeállt osszuk négy részre, majd
gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben.
Mandulagrillázs töltelék
180 ml tej, forralva
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel
csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után négy
részre osztjuk.
A beigli összeállítása
A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 20x25 cm-es
téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden
oldalon egy-egy cm-el kisseb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát
és tekerjük fel a süteményt. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le 2 tojássárgája
és egy egésztojás arányú kenőtojással. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg
nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan
tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk meg és süssük 200 C-fokos
előmelegített sütőben 25-30 percig. Amikor kivesszük, a sütőből még
igazíthatunk rajta, ha szükséges. Két habkártyával óvatosan megformázhatjuk az
oldalát.
A kedvenc bejgli receptem,mondjuk a hagyományos diós és mákos formában:)Amióta megsütötted a Laptopkonyhában,azóta így készül a bejgli nálunk...A kérdésem az,hogy a kész bejglit pihentethetem - e egy éjszakát a kamrában,mielőtt megsütném?Tehát lekenem utoljára a tojásfehérjével,és csak másnap reggel sütném meg?
VálaszTörlésSzerintem, akkor tedd el amikor lekented sárgájával. Másnap ha lefehérjézed azzal egy kicsit felfrissíted.
TörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésMiért kell bele zsír? Nem elég ha 260 g vajat teszek bele?
Szia Olivér!
TörlésHa csak vajat teszel bele, akkor törős lesz a tészta.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia! Én diósat meg mákosat szeretnék csinálni a töltelékek hozzávalóinak arányaiban tudsz nekem segíteni?
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törléshttp://farkasvilmos.blogspot.hu/search/label/Bejgli
VálaszTörlésItt a leírás.
Köszönöm Elleinor ;-)
TörlésSzívesen! Mióta ismerem, csak e szerint sütök bejglit. Osztatlan sikert aratott, bárkivel kóstoltattam :-)
TörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni, hogy porélesztővel is meg lehet csinálni a tésztát és ha igen akkor is 10g élesztőt keverek a tojáshoz? Elore is köszönöm a választ!