Előszó

2012. március 15., csütörtök

Csokoládé gömb készítése, Chocolate - ball

A csokoládégömb készítés viszonylag egyszerű, de gyakorlást igényel, ezen kívül ismernünk kell hozzá a csokoládé tulajdonságait. Szükség van hozzá egy sima felületű fémcsőre, amit előzőleg mély hűtöttünk. Én egy rézcsövet használtam, amit teleraktam zúzott jéggel és bedugtam a két végét. A csokoládét temperáljuk le. Papírnyomózsákból a fémcsőre átlós csíkokat spriccelünk kb.10 cm hosszúságban, majd még egyszer, kereszt irányban is. Tehát kaptunk egy hálós szerkezetű alagutat, mit akkor kel leemelnünk a fémcsőről, amikor már megkötött, de még hajlítható és lehetőleg egyben van. Ha ez sikerült az „alagút két végét” hajlítsuk egymás felé, így gömböt formázhatunk belőle. A munkához használjuk gumikesztyűt, ez szigeteli a kezünk melegét, amitől megolvadna a vékony csokoládé. A feltekert csokoládé gömböt, érdemes rögtön egy lehűtött tányérra helyezni. A legutóbbi csokoládé tanfolyamon, a háziasszonyok is gyorsan megtanulták.


Chocolate - ball preparing is relatively simple but demand some practice besides we need to know the attribute of the chocolate. We need to use a smooth metal pipe, which has been deep-frozen beforehand. I used a copper-pipe filled with crushed-ice and sealed the ends of the pipe. The chocolate should be dense, therefore it should not be too hot, this is important. From a press-paper bag spurt-out stripes in diagonal shape approximately 10 cm in length than do it in cross -heading.
As a result we got reticulated structured tunnel, what we have to lift up from the metal-pipe when it  bounded but still flexible and it's still in one block as far as possible. If it done (comes off well), bend  the “edge of the tunnel” towards each other, thus we can format it in ball shape. Use plastic-gloves for this procedure, this will isolate the warmness of your hand so the chocolate will not melt.

When making chocolate balls it can become very easy, however it demands some practice first. You have to learn how the chocolate will react when heating and cooling it. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós csoki díszek elkészítésének fortélyait mutattad meg nekünk!Igazán kellemes és hasznos délutánt( estét?)töltött együtt a kis csapat, köszönet érte!

    VálaszTörlés