Előszó

2012. március 31., szombat

Brownie gluténmentesen, sütőpormentesen


Recept egy 20x30 cm-es jénai edényhez.

250 g étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalommal)
250 g cukor
250 g mandulaliszt
100 g vaj
4 db tojás kettéválasztva
1 db tojás sárgája
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet só

A jénai edényt béleljük ki sütőpapírral.
Olvasszuk fel a vajat egy kisebb főzőedényben, majd dobjuk bele az apróra tört csokoládét és a vaníliát. Az olvasztott vaj hőmérséklete elegendő, hogy felolvassza a csokoládét, így azt csak el kell kevernünk benne. Ha lehűlt adjuk hozzá az 5 db tojás sárgáját is, és tegyük félre. A tojás fehérjét a cukorral és a sóval, folyamatos keverés mellett melegítsük csípősen forróra (maximum 85 C-fok), ezzel az a célunk, hogy felolvadjanak benne a cukorkristályok. Ezután verjünk nem túl kemény habot belőle. Az étcsokoládés keverékhez adjuk hozzá a fehérjehab ¼ részét és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Majd adjuk hozzá a többi habot is, és óvatosan forgassuk össze. Az egészet oszlassuk el az előkészített jénai edényben, majd előmelegített 175 C-fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre. Langyosan szeletelhető. Tálaláskor vaníliafagylaltot és, vagy vaníliasodót ajánlok mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése