Előszó

2011. június 22., szerda

Beszámoló a tortadíszítő tanfolyamról 2011.06.20.

Ismét lezajlott egy tortadíszítő tanfolyam. Mindig meghatódok, amikor elmondják a résztvevők, hogy milyen messziről érkeztek. Most is ideutaztak Balatonról, Szegedről és itt volt Kecskemétről a Webcukrász verseny általam választott győztese, aki a meghívott vendégem volt.





A másik, ami mindig jólesik, ha visszatérő vendégekkel találkozom, hiszen az a legjobb visszajelzés. Többen is újra megtiszteltek a tegnapi tanfolyamon, nagyon jó társaság jött össze és vidám hangulatban telt az este.

 










 
A téma az indiáner fánk volt, amiből sültek szépek és még szebbek. Ezeket megtöltöttünk csokoládékrémmel és meggydarabokkal. Majd leburkoltuk marcipánnal és gyümölcsöket formáztunk belőle. Végül airbrush technikával élethűre varázsoltuk ezeket a desszerteket.

 









Most is volt figurális torta bemutató. Témája többek kérésére Villám McQueen torta volt, melyet a tanfolyam végén kisorsoltunk a résztvevők között.

  

A bemutatót nagy érdeklődéssel nézték végig a vendégek, miközben friss epetortával, kókusztortával, és újragondolt máglyarakással kínáltuk őket (Ezeknek a tortáknak az elkészítése, hamarosan videó recept formájában megtekinthetőek lesznek).

A tanfolyam alatt felhasznált receptek:

Indiáner recept kb. 12 félgömbhöz:

2 tojás kettéválasztva
20 g cukor
40 g liszt
12 g víz

Elkészítés:
1, A tojás sárgáját a vízzel elkeverjük.
2, A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük.
3, A vizes tojássárgáját a liszt egynegyed részével simára keverjük.
4, A sárgájás részt lazán összeforgatjuk a felvert fehérjével.
5, Végül a lisztet is apránként hozzákeverjük.
Nagyobb méretű idomcsővel ellátott nyomózsákba töltjük a masszát és sütőpapírra 5 cm átmérőjű félgömböket dresszírozunk. Előmelegített, gőzmentes 200 C-fokos sütőbe tesszük és a hőfokot rögtön visszavesszük 180 C-fokra. Azért tesszük be magasabb hőfokon, mert az megemeli a piskótát és ad neki egy külső kérget, és azért vesszük vissza a hőfokot, hogy a sütés második felére már csak szárítsa a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy a sütőtér gőzmentes legyen. A vízzel készült felvertekből a sütés során sok vízgőz távozik, és ha ez nem tud a sütőtérből elpárologni, túlnyomás következtében lelapítja a tésztát. Sütési idő 15 perc.

Párizsikrém:

320 g cukor
1 vanília rúd
160 g kakaópór
280 ml állati tejszín
400 g vaj vagy margarin

Elkészítés:
A tejszínt a cukorral és a vaníliával szállpróbáig főzzük. Tehát olyan sűrű sziruppá forraljuk, melyből egy cseppet kivéve a két ujjunk között vékony szállat, tudunk képezni. Ekkor keverjük, benne simára a kakaóport végül keverjük el benne a vajat illetve a margarint.

Csokikrém:
Ha a párizsikrém kihűlt, habosítsuk ki 300-400 g vajjal vagy margarinnal (ízlés szerint).
Ebből a csokikrémből készíthetőek figurális torták is, mert megdermedve megfelelő tartása lesz.

Kaptam két nagyon kedves visszajelzést, a résztvevőktől. Ajánlom az ő beszámolójukat is:

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper volt!
    Köszönöm szépen hogy ott lehettem!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Egy rendes tortamániásnak Szeged-Budapest nem távolság, ha ilyen tanfolyamról van szó!
    Tényleg jó társaság jött össze és nagyon tetszett a bemutató és az indiánerből is milyen jó kis "gyümölcsök" kerekedtek! Itthon konkrétan citromnak nézték a kis golyóbisokat!
    Az újragondolt máglyarakás meg nagyon-nagyon bejött nekem!

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom, hogy lemaradtam róla, de majd legközelebb időben kapcsolok én is.
    Vioszont igen részletes beszámolót kaptam a tanfolyamról, amit itt köszönök az illetékesnek! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Vili, a párizsikrémmel kapcsolatban kérdeznék, ha jól értem, 80dkg vajat kell belerakni, ha tortába akarom tölteni? Köszi

    VálaszTörlés
  5. Szia, Audrey!

    Jól érted az arányt, de nyugodtan kezeld rugalmasan, a vaj mennyiségét. Minél kevesebb vajat teszel bele annál intenzívebb lesz az íze.

    VálaszTörlés
  6. Szia Vili!
    Nagyon gyönyörűek a tortáid,csak ámulok minden egyes munkádnál!
    Megszeretném kérdezni,ha nem titok,hogy milyen piros ételfestéket használsz,olyan szép élénk piros mindig a piros színeid,ha megkérnélek,leírnád a pontos nevét a festéknek?
    Előre is köszönöm

    Üdv Ági.

    VálaszTörlés
  7. Szia, Ági!
    Köszönöm, hogy írtál. Ételfestékekből teljesen változó, hogy éppen milyet használok, sőt általában egyszerre több félét is. A lényeg, amitől élénk színe lesz, hogy egy halványabb piros marcipánt keverek be, majd airbrush-al ráfújok még kevés színt. Ezzel leszedem az esetleges porcukor foltokat, és élénkebb színt adok a tortának. Szeretek még a természetes anyagokból készült festékek felé hajlani. Sok saját főzésű keveréket is használok.

    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Vili a válaszodat,akkor lényeg az,hogy ha azt szeretnénk,hogy erőseb ,élénkebb színt kapjunk,akkor még airbushal,meg kell fújni a tortát,ez vonatkozik a fekete,sötétkék stb színekre is,így azért is jobb mert nem gyúrunk bele annyi "mérget"?
    Üdv:Ági

    VálaszTörlés
  9. Szia!Mikor lesz a következő tanfolyam?És mennyibe kerül?hány napos? :)
    Üdv:cukrászka

    VálaszTörlés
  10. Szia Cukrászka!
    A jelenleg meghirdetett tanfolyamokat, az alábbi elérési úton tekintheted meg:
    http://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés