Előszó

2012. december 31., hétfő

Sós teasütemény


Recept

Liszt 600 g
Vaj 360 g
Tojás sárgája 4-5 db
Tejföl 100 g
Só 25 g
Élesztő 5 g (csipet)

Elkészítés:

A tejfölben elkeverjük a sót, és a tojássárgáját. Majd az összes anyagot összegyúrjuk minél kevesebb mozdulattal, mert a vaj kiolvadhat a kezünk melegétől. A kész tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és a felületét egész tojással megkenjük. Hűtőben keményre fagyasztjuk. Sütés előtt még egyszer megkenjük tojással. Megszórjuk mákkal, szezámmaggal, reszelt sajttal, köménnyel, mandulával… stb. Majd kiszúrjuk, felvágjuk, perecet formázunk belőle és 230 C-fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Viszont van egy kérdésem: ugye teljesen szabályosra nehéz kinyújtani, a leeső darabokat újból összegyúrod, vagy mi lesz velük? Lehet amatőr a kérdés, én pogácsánál az újragyúrást szoktam alkalmazni, hogy ne pazaroljunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Èn ugy oldottam meg hogy vettem egy tálcát ami pont egy ujjnyi mèlysègű. Ès a tálcába nyujtom ki. Igy egyforma vastag ès nincs leeső darab :)

      Törlés
  2. Kedves tejszínhab!

    Számomra nem nehéz szabályosra kinyújtani a tésztát, de nekem ez a szakmám. A videón azért nyújtom szabálytalan alakúra, hogy ezzel is mutassam, hogy fölösleges nagyon precízen készíteni, hiszen úgy is kiszúrom-felvágom. A lényeg, hogy egyenletesen vastag legyen. Természetesen nem kerül a kukába a maradék tészta, ezt egyértelműnek tartom, ezért nem tértem ki rá. Összegyúrva újra ki lehet nyújtani. Vagy azonnal kreatívan más formákat készíteni a maradék tésztából.
    Üdv: Vili

    VálaszTörlés
  3. Köszi!! :) Én is így gondoltam :)

    VálaszTörlés
  4. Margarinnal vagy zsírral is működik ez a recept?

    VálaszTörlés
  5. Margarinnal működik, de nem lesz olyan finom! Zsírral nem javaslom.
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés
  6. Ez a kedvenc sós sütink. Most fogom sokadszorra elkészíteni. Gyorsan kész van és nagyon finom.

    VálaszTörlés
  7. Ebből mennyi adag lesz?1 vagy 2 tepsi?

    VálaszTörlés
  8. Szia Vilmos! Szeretném megkérdezni tőled,hogy elektromos sütőben,légkeveréssel sütöd,ha igen,kell-e víz a sütő aljába,vagy csak sima alsó-felső sütéssel. A válaszodat nagyon szépen köszönöm:Katica

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés