Előszó

2011. január 3., hétfő

Kürtöskalács tábortűznél


A nyáron, Balatonfűzfőn nyaraltunk. Készítettünk bográcsgulyást és közben én is kipróbáltam valamit.





Recept
300 g liszt
30 g porcukor
30 g vaj
2 db tojás sárgája
20 g élesztő
3-4 g só ( egy nagy csipet)
150 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ Citrom reszelt héja
Készítsünk nyársakat, a vége legyen fokozatosan vékonyodó.
Végüket tekerjük be alufóliával.
 A tejet, élesztőt, cukrot, tojássárgáját keverjük össze egy pohárban. A lisztet, a vajat és a sót rakjuk kupacba a nyújtódeszkán. Továbbá ízesíthetjük még reszelt citrom és narancshéjjal, valamint vaníliarúd kikapart belsejével.
A folyadék elegyet öntsük a kupac közepére és gyúrjunk közepesen lágy tésztát. Előfordulhat, hogy igényel még pici lisztet, vagy folyadékot. 
Akkor jó, ha elválik a gyúródeszkától. Ha a tészta összeállt letakarva pihentessük húsz percig.
Ekkor gyúrjuk át a tésztát (lehetőleg profi segítséggel), majd újabb húsz percet pihentessük.
 Ha a tésztánk pihentetési ideje letelt nyújtsuk ki a kb. fél cm vastagra.
Majd vágjuk nagyjából 3 cm-es csíkokra.
A tésztacsíkokat tekerjük a nyársakra. Ne legyen túl hosszú, mert nem fog egyben lejönni.
Forgassuk azonnal cukorba, a friss tésztára rá fog tapadni. Ha közben leszáradt a tésztánk és mégsem tapadna, nedvesítsük meg.
Ne tartsuk túl közel a tűzhöz, mert megég. Folyamatosan forgassuk
13-15 perc múlva, ha a cukor szépen megolvadt a felületén, a kürtöskalács megsült.
Ekkor ízlés szerint megforgathatjuk, fahéjas kristálycukorban, kókuszreszelékben, darált dióban, mandulában stb.…

7 megjegyzés:

  1. NE csináld már!
    Most csorog a nyálam!!!!:D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó nyaralás volt. Másnap a gyerekek szedtek almát és sütettek velem pitét. Szerencsére sok fotó készűlt róla.

    VálaszTörlés
  3. Ja de jó volt...minden nap süti ettünk:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt én is kifogom próbálni. Megkérdezhetem miből mennyi kell?

    VálaszTörlés
  5. Szeretném a receptet megtudni!!!

    VálaszTörlés