Egy olyan alapformát, mint a gömb, nagyon sok tortához kell
készítenünk. Ezért hasznos megtanulni, hogyan lehet a legegyszerűbben
megformázni. Ehhez a módszerhez szükség van 2 db félgömbformára, amely
készülhet bármilyen anyagból. Én műanyagot használok, amit pont erre a célra
fejlesztettek ki, de megteszi a tésztaszűrő is, illetve lehet kapni
rozsdamentes félgömbformákat a svéd bútorboltokban.
Piskótalapokat kell sütnünk, amiből különböző méretű kerek
lapokat kell kivágnunk. A pontos receptet mindenkinek a meglévő formához kell
igazítania, ezért most inkább a módszer leírására fogok koncentrálni.
Tehát szükség van akkora lapra ami megegyezik a félgömb
formánk aljával, egy két ennél kisebb lapra ami majd belefér töltés közben,
valamint egy a akkora lapra ami a forma aljánál 3-4 cm-rel nagyobb. Mindenből
természetesen kettőre van szükség. A legnagyobb kerek lapból vágjunk ki egy
cikket, ennek a mérete a formánktól függ. Majd béleljük ki vele a formánkat,
ilyenkor előfordulhat, hogy utána kell pótolnunk, vagy le kell még vágnunk a
piskótából.
A torta töltése innentől nagyon egyszerű, dobáljuk bele az
aktuális krémünket, és pakoljuk rá a piskótákat. A képeken én egy túrókrémet
készítettem barackdarabokkal. Figyeljünk, hogy amikor a legalsó lapot felrakjuk,
akkor pontosan félgömb legyen. Különben furcsa formákat kaphatunk, amikor a két
részt összeillesztjük. Mindenképpen hagyjunk a krémből a torta
összeillesztésére, és körbekenésére.
A két félgömböt érdemes először krém nélkül egymásra tenni,
hogy meggyőződjünk, szabályos gömböt ad-e. Ha szükséges faragjunk utána. Az
összetöltött tortákat dermesszük hűtőben, majd igazítsuk a krémet simára, és
burkoljuk le marcipánnal, vagy cukortésztával.
Örökké hálás leszek ezért a bejegyzésért!! Hosszú órák szenvedésétől mentett meg!:) Totál kezdőként majdnem nekiálltam kifaragni egy félgömböt piskótából... így viszont életem első formatortája egy csodálatos focilabda lett!!:)
VálaszTörlésSzia
VálaszTörlésegy olyan kérdésem lenne hogy a formát rozsdamentes keverőtál) mivel "béleljem" ki hogy ne ragadjon bele a piskóta, illetve a teljesen kihűlt lapot tegyem bele? Nem fog törni?
Szia! Nem szoktam kibélelni. De tehetsz bele mondjuk alufóliát a biztonság kedvéért. A piskótát kihűlve szoktam beletenni. Természetesen, ha túl vastag, vagy ha túl száraz, akkor előfordul, hogy törik.
Törlésköszönöm.
VálaszTörlésmég egy kérdésem lenne: ez a "labda" megtöltve, marcipánnal bevonva (20 cm keverőtálban összerakott)milyen súlyú?
Ez azért fontos számomra mert ez az egész egy krémsajttal töltött tortára fog kerülni, és az az aggodalmam hogy talán benyomódik a súly miatt.
Egy teljes gömb, leburkolva kb. 3 kg.
TörlésSzia!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy a műanyag gömbformát hol lehet beszerezni, Te hol vetted?
Köszi: Kamilla
Szia!
VálaszTörlésEzt én is szeretném tudni hogy hol lehet beszerezni ilyen formát!
Az écsy kft-nél érdemes körülnézni.
TörlésAz écsy kft-nél érdemes körülnézni.
VálaszTörlésÜdvözlöm! Az lenne a kérdésem miért van az hogy a gomb torta alsó félgömbje össze illesztés után miért rogyik össze?
VálaszTörlésKedves Marika!
TörlésValószínűleg túl lágy krémmel készült.
Szia!
VálaszTörlésÉrdeklődnék, hogy ha nem burkolom be a tortát, hanem habcsók vajkrémmel díszítem, kb. mennyire lesz tartós a torta? Köszönöm előre is a választ!
Ha kerek tésztaszűrőbe rakom össze úgy is jó?
VálaszTörlésÜdvözlöm! Nekem konkrétan az Unicumos üveg tortával kapcsolatban lenne kérdésem, mert éppen ilyet készülök csinálni ! :) a nyaka miből van ? Fondanttal van borítva ? Milyen krémet használt hozzá ön ?
VálaszTörlésElőre is köszönöm a segítséget !
Gina