Recept 1 db 23
cm átmérőjű tortához
Piskóta
7 db tojás sárga
4 db egész tojás
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
A cukrot a tojás sárgájával és az egész tojással,folyamatos
kevergetés mellett csípősre melegítjük(max. 85 C- fok).Majd kihűlésig kemény
habbá verjük. A tojás habba óvatosan bele keverjük az olvasztott vajat és a
citrus héjakat. Végül bele forgatjuk a lisztet. A bekevert masszát előkészített
torta karikába töltjük,majd előmelegített sütőben 160C-fokon 45 perc alatt
készre sütünk.
Krém lefőzése
230 ml tej
3 db tojás sárgája
1 db vanília rúd kikapart belseje
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
Elkészítés
Egy kevés tejben feloldjuk a keményítőt és a tojás sárgáját.
A többi alapanyagot felforraljuk a tejjel,majd folyamatos kevergetés mellett
besűrítjük a keményítős résszel. Még melegen turmixszoljuk simára.
Torta betöltése
A kihűlt piskótát vágjuk három részre. A kihűlt krém alapot keverjük el egy kevés rummal(ízlés
szerint), majd lazítsuk fel 300
g felvert tejszínhabbal,fixáljuk három lap zselatinnal. A
bekevert krémet töltsük a torta lapok közé,ízlés szerint szórjunk bele friss
gyümölcsöt. A piskóta lapokat kevés rummal meglocsolhatjuk .Hűtőben egy
éjszakát dermesszük. Díszítés kevés tejszín habbal,friss gyümölccsel.
Ha esetleg szárazabbra sikerül a piskótánk, akkor töltés
közben a lapokat kenjük meg egy kevés cukorsziruppal, amelybe ízlés szerint
rumot is adagolhatunk.
Cukorszirup
80 ml víz
A két összetevőt forraljuk össze. Pikánsabbá tehetjük, ha
pár szelet citromot, narancsot is beleforralunk.
Szia Vili!
VálaszTörlésÉn nem tudom, hogy mi lehet a baj. Mindent megcsinálok úgy ahogy le van írva, de mikor a lisztet belekeverem a tojáshabba, 3 részletben, akkor összeesik és 2 cm vastag tésztát kapok kisülés után. A tojásokat a cukorral 80 fokig melegítettem és még keményebb hab lesz, mint a videón.
Nekem is mindig összeesik a hab a vajtól
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésés még egy kérdés:
VálaszTörlésMit lehet kezdeni ennyi megmaradt tojásfehérjével a habkarikán kívül? (nekem összesen 14 tojásfehérjém van, mert kétszer csináltam meg a piskótát )
A leírtak szerint megsütöttem a piskótát és egy nagyon finom tortát sikerült készítenem. Köszönöm a receptet! Az itt leírt receptekkel mindig garantált a sikerélmény :-)
VálaszTörlésA 85 fokos csípősre melegítés nem sok egy kicsit?
VálaszTörlésKeményffi Gábor - Tóth Illés
Cukrászkönyv
A tojás hevítésekor előbb a fehérje csapódik ki, a sárgája csak 70-75 C°-on
Nem sok! A tojás hőkezelésének fázisai: 60 C-fokon 10 percig, 70 C-fokon 5 percig, 85 C-fokon 10 másodpercig kell tartani. A könyvben valószínűleg biztonsági rátartással írták így.
TörlésKöszönöm szépen a választ,nyilván az idő túllépése miatt rontottam el.
Törlés