Egy újfajta felhasználását szeretném bemutatni a
zilatortaformának. Lényege, hogy hogyan tudjuk kivonni, a lágyabb krémeknél a
fixáló anyagokat, a receptekből. Így ezzel az eljárással zselatin hozzáadása
nélkül tudunk a zilatortaformába tölteni mousseokat, vagy akár a tiramisut.
Készítsük elő a tortaformát a következőképpen:
Fordítsuk meg a szilikonformát, és az alján lévő 25 kis
üreget vékonyan kenjük ki formaleválasztóval (használjuk erre az ujjunkat). A
fémkeretet helyezzük egy sütőpapírral ellátott tepsire
Recept 1 db 25-ös kockaformára
Piskóta
3 db tojás kettéválasztva
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
A tojás sárgáját a citromhéjjal és a vaníliával elkeverem,
de nem habosítom.
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verem, majd lazán
elkeverem a sárgájás résszel, végül apránként beleforgatom a lisztet. A
bekevert masszát szedjük egy 8-10 sima csővel ellátott nyomózsákba.
Töltsük meg a szilikonforma alján lévő 25 üreget, színültig
és süssük meg 200 C-fokon 10-12 perc alatt. Amint kisült szedegessük ki a kis
piskótákat és fordítsuk meg a szilikonformát. A fémkeretre még mindig nem lesz
szükség, de fújjuk ki a szilikonformát. A nyomózsákkal kb. 1 cm vékonyan töltsük fel a
szilikonformát piskótával, így egy vékony piskótarácsot kapunk. Ezt is süssük
meg 200 C-fokon 10-12 perc alatt, kisülés után a piskótarácsot hagyjuk a
szilikon formában. A maradék piskótamasszánkat szedjük az előkészített
fémkeretbe és vékony lapnak simítsuk el, majd süssük meg 200 C-fokon 10-12 perc
alatt. Miután kisült a piskótalap vágjuk le róla fémkeretet, mossuk el és
helyezzük a szilikonformában lévő piskótarács köré. Tehát van egy piskótalapunk
(a sütőpapírt még hagyjuk rajta), egy piskótarácsunk a szilikonformában és 25
db apró kis piskótánk.
Krém
2 db egész tojás
Kávé, amaretto likőr, cukorszirup
A kávét ízlés szerint cukrozzuk, és a likőrrel ízesítsük.
Ezzel gazdagon ecseteljük meg a piskótarácsot, és vékonyan kenegessük meg a
piskótalapot.
A tojásokat a cukorral folyamatos kevergetés közben, vízgőz
fölött hevítsük forróra maximum 85
C fokra, majd robotgéppel verjünk kemény habot belőle.
Egy kevés tojáshabbal lazítsuk fel a mascarponét egy habverő segítségével, majd
adjuk hozzá a többi tojáshabot, valamint az olvasztott csokoládét, és egy
hablapát segítségével a lehető legkevesebb mozdulattal keverjük simára. Az
elkészült krémet töltsük az előkészített piskótarácsra, majd fedjük le a
piskótalappal. Egy éjszakán keresztül mélyhűtőben dermesszük. Ha kidermedt
válasszuk le a szilikonformát és távolítsuk el a fémkeretet. Forró vizes késsel
szeleteljük, üregeibe helyezzük a 25 db mini piskótát szintén amarettos kávéba
áztatva. Kakaópórral enyhén megszórva tálaljuk.
Vilmos, ezt meg lehetne csinálni a 12 szeletes formával is, ugye?
VálaszTörlésTermészetesen.
Törlés