Előszó

2011. május 18., szerda

Fecskendő

Egy kedves olvasóm kérésére írok egy pár sort ehhez a régi munkámhoz.

A fecskendő tartályrésze maga a torta, pontosabban egy csokoládé rolád. A tűrészét készíthetjük tragantból, majd fújjuk, vagy fessük le ezüst lüszterrel. A dugattyút fehércsokoládéból készítettem. Ehhez a megolvasztott és letemperált fehércsokoládét kiöntöm egy fóliára kb. 3 mm vastagon. Figyeljük meg, hogy milyen kétdimenziós elemekből épül fel, ez a dugattyú. Ezeket az elemeket kell kivágnunk a megkötött fehércsokoládé lapból. Tehát szükség van egy nagyobb ellipszisre, egy nagyobb és két kisebb téglalapra, valamint egy az ellipszisnél kisebb körre. Ezeket az alkotóelemeket olvasztott fehércsokoládéval ragasszuk össze. Érdemes először papírból sablonokat készítenünk, majd azok segítségével kivágni a fehércsoki lapokat.   

2011. május 4., szerda

Próbasütés.


Végre otthon is megvan, Miele H5240 TITAN, és ma ki is próbáltam, illetve teszteltem. Lemértem, három és fél perc alatt fűtött fel 160 C-fokra, miközben kívülről a sütőajtó éppen hogy csak langyos volt. A hőeloszlás tökéletes meg se kellett forgatnom a piskótát.
A próbasütést 18 cm átmérőjű hagyományos piskótával végeztem.






Recept:
4 tojás kettéválasztva
80 g cukor
80 g liszt
A tojássárgáját kihabosítottam. Majd a tojás fehérjét is kihabosítottam az összes cukorral. Óvatosan összeforgattam ezt a két tojáshabot, végül lazán belekevertem a lisztet. 18 cm átmérőjű kerek tortaformába töltöttem és a piskóta masszát felhúztam a sütőkarika széléig, így homorú formát alakítottam ki.
160 C-fokon kezdtem sütni, de 10 perc után azt vettem észre, hogy ebben a sütőben alacsonyabb hőfok is elég így visszavettem 155 C-fokra. Így összesen 35 percig sütöttem.

Tökéletesen egyenletesre sült. Most pedig építek köré egy hozzá méltó konyhát, ugyanis a mai próbasütést a nappali közepén végeztem el.