Előszó

2013. március 27., szerda

Bazsalikomos pannakotta , zilatortaformában


A pannakotta nagyon egyszerű, és finom desszert. Mindenképpen szerettem volna belevarázsolni a Zilatortaformába. Ehhez be kellet lőni úgy az állagát, hogy megőrizze a ruganyosságát, de mégis legyen egy olyan tartása, hogy megtölthető legyen. Semmiképpen sem szerettem volna túl keményre készíteni. Lágyabb korpuszt tűztem ki célul, mint az  átlagos zilaformában készült, krémes sütemények. Ezért egy könnyű gyümölcshabot készítettem tölteléknek, mert az nem gyakorol akkora nyomást, azaz nem fogja szétnyomni a sütemény oldalfalát. Valamint jobban harmonizál a pannakotta állagával. Ezzel viszont még mindig nem voltam elégedett. Szerettem volna, egy kicsit új felhasználási módot, egy új dizájnt, újfajta díszítést a desszertnek. Így jött az eperzselé ötlete. 

Recept 1 db 25 darabos Zilakockaformára

Első lépésként a piskótát süsük meg

1 db egész tojás
1 púpozott evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál liszt

Tegyünk egy sütőpapírt egy egyenes tepsire, és helyezzük rá a zilakockaforma fémkeretét.
Az egésztojást és a cukrot habosítsuk ki együtt, majd óvatosan forgassuk bele a lisztet. A piskótát kenjük szét egyenletesen, az előkészített fémkeretben. 220 C-fokos előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt süssük készre.

Eperlé készítése

200 g eper
40 g cukor

A két összetevőt vízgőzön pároljuk másfél órán keresztül, kevergetés nélkül. Ettől levet fog ereszteni. Az egész főzetet tegyük szűrőbe, de ne nyomkodjuk-préseljük, csak hagyjuk lecsöpögni. Ha így teszünk áttetsző eperlét nyerünk, amiből az eperzselét fogjuk készíteni. A fennmaradó eperhúst turmixszoljuk jó habosra. Ez lesz majd a desszert tölteléke.

Eperzselé készítése
Eperlé
1 lap zselatin
1 csapott kiskanál agar-agar

Az eperlét és az agar-agart folyamatosan kevergessük habverővel, így forraljuk össze, majd csomómentesen keverjük el benne a lapzselatint is. A A zilatortaformába helyezzük be a fémkeretet( nem kell kifújni), majd csurgassuk bele a lefőtt eperzselét, és folyassuk szét benne 2-3 mm vékonyan. Ha megdermedt a zselé, vékonyan hintsük meg egy kis keményítővel( ez azért kell, hogy a zselé és a pannakotta ne csússzon le egymásról).

Tejszínpuding

600 ml állati tejszín
200 ml tej
75 g cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 marék friss bazsalikom
6 lap zselatin

A zselatin kivételével, az összes összetevőt forraljuk össze, majd szűrjük le, ezután keverjük el benne csomómentesen a lapzselatinokat. Ha kissé lehűlt, öntsük a zselézett formába. Majd zárjuk le a piskótával. Egy éjszakára tegyük fagyasztószekrénybe, majd másnap válaszuk le róla a szilikonformát. Az eperhabot csak felszolgálás előtt töltsük, a desszertbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése