Előszó

2022. szeptember 14., szerda

Matchateás, barackos, limeos joghurttorta

Recept 1 db 23 cm átmerőjű tortához

Piskóta

4 tojás kettéválasztva

80 g puha vaj

100 g cukor

100 g liszt

80 g fehér csokoládé megolvasztva

1 db lime reszelt héja

5 g matcha tea por

A vajat habosítsuk ki a tea porral és a lime reszelt héjával, majd óvatosan keverjük bele a tojás sárgáját. A tojás fehérjét a cukorral verjük nem túl kemény habbá. Az olvasztott fehércsokit(ne legyen forró) keverjük bele a vajas részbe, lazítsuk a fehérje habbal, végül forgassuk bele a lisztet. Kenjünk sütőfóliára három kerek lapot és süssük 180 C-fokon 13-15 percet.

Barack zselé

900 g Őszibarack konzerv vagy befőt a levével együtt 

10 g lap zselatin

5 g agar-agar por

Az őszibarackot turmixoljuk le az agar-agarral. A lapzselatinokat áztassuk hideg vízbe majd főzzük fel a többi összetevővel. A főzet 1/3 részét tegyük félre. A maradékot osszuk két részre, és töltőkarikában töltsük össze a három piskótalapot. Ha lehűlt rátőlthetjük a jughúrtkrémet.

Joghurt alapkrém

35 g vaj

140 g cukor

210 g joghurt

30 g keményítő

1 tojás sárgája

A vajat és a cukrot készítsük be egy keverőüstbe. A joghurtot a keményítővel és a tojás sárgájával, folyamatos keverés mellett sűrítsük be, majd szedjük rá a vajas cukros részre és kisülésig keverjük.


Joghurt krém

Langyos alapkrém 

340 g joghurt

140 g felvert állati tejszínhab

1 Lime leve

20 g porzselatin

A porzselatinra facsarjuk rá a lime levét és hagyjuk megduzzadni, majd olvasszuk fel. Az alapkrémet lazítsuk fel a joghurttal és a tejszínhabbal. Keverjük a krémbe az olvasztott zselatint és töltsük a bekészített, kihűlt barackos piskótára. Figyeljünk rá, hogy maradjon még 3-4 mm hely a barackzselének.

Ha megdermedt a joghurtos krém, vegyük elő a félretett 1/3 barackzselét. Olvasszuk meg, majd kihülésig habosítsuk. Végül mint egy krémet kenjük a torta tetejére. Egy éjszakát pihentessük hűtőben szeletelés előtt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése