Az oldal teljes mértékben saját finanszírozásból működik. Ha szeretne adományt küldeni, megteheti a 11773171-00528104 számlaszámon. A Közleménybe írja be "Adomány". Köszönöm!
2017. február 2., csütörtök
Singer varrógép 2.
2016. december 1., csütörtök
Flódnis Bejgli
Flódnis Bejgli
Mák és diótöltelék 4 db 450 g-os bejglihez
120 ml víz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet fahéj
1 marék mazsola
Elkészítés keverjük össze az zsemlemorzsával a mákot vagy a
diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a
szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk
belőle 120 g-os darabokat. Tehát ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval,
egyszer pedig mákkal.
Alma töltelék
2 db zöldalma
Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre,
majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az
almaszeleteket.
Tészta, 4 félkilós bejglihez
100 ml tej
2 db tojás sárgája
2 csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése
előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és
az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges
felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót
a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy
gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől
kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta
összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva
pihentessük a hűtőben.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká.
A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel
szélesebb legyen. Az egyik felére diótölteléket a másikra máktölteléket
terítsük, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket. A tészta két szélét hajtsuk
befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.
Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás
keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta
a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk
rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb.
25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat.
Címkék:
Farkas Vilmos,
Flódnis Bejgli,
Karácsonyi sütemények,
receptek,
Videók
2016. november 8., kedd
Tökmag ropogós
Címkék:
Farkas Vilmos,
receptek,
Sós teasütemény,
Tökmag ropogós,
Videók,
videóreceptek
2016. október 3., hétfő
Fatörzs torta
Címkék:
Farkas Vilmos,
Fatörzs torta,
párizsi krém,
receptek,
Videók
2016. szeptember 21., szerda
Őrség zöld aranya Szó Gellérttel
Őrség zöld aranya
Recept egy 22-23 cm átmérőjű tortához
Zselatin massza:
100 g víz
20 g porzselatin
A porzselatint hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd megolvasztjuk mikróban vagy vízgőzön. Ez a mennyiség elegendő lesz a málnazseléhez, a tökmag glazighez és a Bavarous moussehoz is.
Tökmagos glazing:
50 g víz
100 g kristálycukor
100 g glükózszirup
66 g sűrített tej
40 g zselatin massza
100 g fehércsokoládé
65 g őrségi tökmagolaj
Forraljuk fel a vizet, cukrot, sűrített tejet és a glükózszirupot. Majd keverjük simára a többi összetevővel. Ezt a glazinget érdemes egy nappal korábban elkészíteni, mert össze kell érnie. Dermedés után újra mikrózható, de figyelni kell, hogy ne melegítsük 40 C-fok fölé. Használni 27-30 fokosan ajánlott.
75 g Pirított tökmag
Az egész tökmagot 170-180 fokos sütőben 16-18 perc alatt pirítsuk meg.
Tökmag Praliné:
50 g cukor
18 g víz
75 g pirított darált tökmag
25 g Őrségi tökmagolaj
A cukrot és a vizet felfőzzük 118 C-fokra, majd aprítóban krémesre dolgozzuk a többi összetevővel.
Ropogós réteg:
125 g tökmagpraliné
70 g fehércsokoládé
30 g hántolt ostya
Elkeverjük a tökmag pralinét az olvasztott fehércsokoládéval, majd belekeverjük a hántolt ostyát. A bekevert összetevőket kikenjük egy előkészített 20 cm átmérőjű formába.
Málna zselé:
200 g málna püré
3 g NH pektin
30 g cukor
25 g zselatin massza
A málna pürét hevítsük 70 C-fokig, ekkor adjuk hozzá a cukorral elkevert pektint, majd egy percig tartsuk forrásban, végül turmixoljuk el benne a zselatin masszát. Öntsük az előkészített formába, hagyjuk lehűlni, majd fagyasszuk ki.
Tökmagos felvert:
120 g egész tojás( 2 nagyobb tojás)
96 g kristálycukor
32 g invertcukor A beszerzési helyért KATTINTS ERRE A LINKRE.
48 g házi joghurt
58 g Őrségi tökmagolaj
72 g liszt
48 g mandulaliszt
3 g sütőpor
1 csipet só
160 C-fokra melegítsük elő a sütőt. Az egész tojásokat, az invertcukrot és a kristálycukrot egyben felhabosítjuk. Óvatosan a tojáshabhoz keverjük a joghurtot, majd a száraz anyagokat, végül a tökmagolajat. A kész masszát beleöntjük egy 22-23-cm-es sütőkarikába, amit szilikonos sütőpapírra helyeztünk. 160 C-fokon 20-25 perc.
Bavarous mousse
200 g tejszín 35%-os
1 db vaníliarúd kikapart belseje
40 g zselatin massza
220 g fehércsokoládé
480 g felvert tejszín 35%-os
A mousset csak akkor készítjük, ha minden készen van a töltéshez. A 200 g tejszínt a zselatin masszával és a vaníliával addig melegítjük míg fel nem olvad a zselatin. Majd hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládét, amikor langyos és sima krémes, akkor lazítjuk a 480 g tejszínhabbal és rétegezzük a tortát. Ha kifagyott akkor kerülhet rá a tökmagos glazing.
Tökmagolaj, ERRE A LINKRE KATTINTVA rendelhető.
Címkék:
Farkas Vilmos,
Magyarország tortája,
Nemzetközi készítésű torta vagy desszert,
ország születésnapi tortája,
órszágtorta,
országtorta 2016,
Őrség zöld aranya Szó Gellérttel,
receptek,
videóreceptek
2016. augusztus 27., szombat
Pizza
Címkék:
Fabitó,
Farkas Vilmos,
Pizza,
receptek,
videóreceptek
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)