2011. április 1., péntek
Karamell torta, Caramel Cake
Alap piskóta recept 1db 23 cm-es tortára
8 db tojás kettéválasztva
160 g cukor
160 g liszt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Basic sponge recipe for 1 piece of 23cm diameter Cake
Ingredients:
8 eggs separated
160g sugar
160g flour
Preparation
Preheat the oven to 160 C.
Cover the baking ring ground with baking paper.
Beat the yolk, churn up the foam.
Churn up the foam from the white egg and sugar, not too hard. It should be the same consistent as yogurt without beating.
Fold together the beaten yolk and beaten white carefully.
Little by little mix the flour into it.
With foam remove card pick it into the baking-ring and pull up till the ring edge, giving a concave shape for the sponge.
In 40 min bake the cake.
A krém recept 1 db 23 cm-es tortára elegendő
1200 ml tejszín (Állati)
600 g cukor
320 g fehércsokoládé
Az elkészítése roppant egyszerű. Felforraljuk a tejszínt és félretesszük. Egy nagy edényben, folytonos keverés mellett,, felolvasszuk a cukrot. Majd ha teljesen kristálymentes óvatosan (több részletben) hozzáöntjük a forró tejszínt. Ennél a pontnál vigyázni kell, mert a tejszín, a sokkal forróbb cukorhoz érve rögtön ki akar majd futni. Ezért kell nagy edénybe feltenni, hogy ne tudjon kiszaladni. Ha simára kevertük vegyük le a gázról, dobjuk bele a fehércsokoládét és keverjük simára. Ha langyosra hűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára. Be fog sűrűsödni. Másnap habosítsuk ki, de először csak lassú fordulatszámon, majd végül keverjük át egy kicsit gyorsabb fokozaton, de csak rövid ideig. Ha sokáig keverjük gyors fokozaton, akkor ki fog csapódni, ki fog ikrásodni. A cukor mennyiségével növelhetjük a karamell intenzitását. Saját ízlésemnek megfelelően állítottam be, de ez nyugodtan variálható.
A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk és a kikevert karamellkrémmel betöltjük. Ízlés szerint díszítjük.
The cream recipe for 1 piece of 23cm diameter cake
1200 ml cream (animal)
600g sugar
320g white chocolate
Preparation:
The preparation is really simply. Boil the cream and leave it for a while. In a airy bow with continuous stir melt the sugar. Then if its crystal-free ( in more part) add the hot cream to it. At this point be careful, because if the cream touching the more hot sugar, wants to run out immediately. That is the reason we need to put them in airy bow, to stop form running out. When we stir to smooth, pull form the heat and drop the white chocolate into it and stir it to smooth again. When it’s tepid, put it in the fridge for one night. It will get dense. Next day churn up the foam, but firs just with slow speed, and then stir it with faster speed, but only for short time. If we stir it with fast speed, it will spring open. With added sugar we can raise the caramel intense. I set up this according to my taste, but it variable.
Cut the cold sponge to three parts and cream it with the caramel. Decorate as per your taste.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
superb tort,complimenti!!!!!
VálaszTörlésfu de guszta,csorog a nyalam:)erdekelne,hogy fondant ala hasznalhato-e a krem?koszi
VálaszTörlésamugy mindenkepp ki fogom proballni!
Szia Vilmos!
VálaszTörlésNagyon gusztan nez ki es koszonjuk hogy ilyen jol bemutatod nekunk a kesziteset! Ha elkeszitem, koldok rola fotot majd hogy nalam hogy sikerult. Koszi! Szia: ILDIKO
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNagyon szuper az oldal, rengeteg segítséget nyújt az otthoni elkészítésekhez, mesterfokon!!!
Azt szeretném kérdezni, hogy a legtöbb krémbe fehér csokoládét tesznek, ennek megvan-e az oka vagy helyettesíthető tej-/étcsokival?
Köszönöm!
Erika
Kedves, Erika!
VálaszTörlésKöszönöm kedves sorait. Természetesen használhat más csokoládét is, attól függően hogy milyen ízhatást szeretne elérni.
Üdv: Farkas Vilmos
Szia Vilmos!
VálaszTörlésÖrülök, hogy rátaláltam a karamell torta-receptedre. A hétvégén elkészítettem, és -bár vendéglátós végzettségem van, de nem vagyok gyakorlott cukrász- remekül sikerült. Mindenkinek csak ajánlani tudom! A maradék krémet -mert egy kicsivel én többet készítettem- a fagyasztóba raktam, kiváló fagyi lett belőle. A gyerekeim imádták...
Mégegyszer köszönjük!
Heni
Nálam is elkészült a krém, nagyon-nagyon tetszik, nagyon-nagyon finom! Ezek után nálunk mindenkinek karamellás tortát kell ennie egy jó ideig! :)
VálaszTörlésÉn is megcsináltam a krémet,isteni lett.Köszönöm a tanácsokat :)
VálaszTörlésEgy dolgot nem csináltam "jól".
Kábé 5-6 órát volt a hűtőben.Lehet,hogy emiatt,de nem tudtam elég keményre verni a krémet,mert nem volt elég hideg.Azt az állagot,amit végül elértem,és betölthető volt a piskótába 35 perc keverés után értem el.
Legközelebb megpróbálom egész éjszakára hűtőbe tenni,hátha ez volt az oka.
Elkészítettem a krémet,habár én képviselőfánkokba töltöttem,de nagyon finom lett,köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKedves Vili!
VálaszTörlésKedvencem a karamell, és már nagyon vágytam egy igazán jó karamell torta receptre. Hát, csak megköszönni tudom. El vagyok ájulva!!! Isteni finom!!! Igaz, hogy nagyon picit eltértem a krémnél a megadott arányoktól és nem is volt túl sok időm a hűtésére, így nem sikerült elég keményre felverni ahhoz, hogy a torta ne csússzon szét, ezért "elrontottam" némi növényi tejszínnel. De még így is brutál jó lett. Örök hála!!
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia
VálaszTörlésNekem is a kedvencem a karamell és amikor egyik ismerősömnél megláttam a képét akkor el döntöttem ,hogy ezt én elkészítem ö általa jutottam ehhez a recepthez és erre az oldalra. Nagyon-nagyon finom és már az óta több tortát készítettem el ez a krém alapján. Nekem még a hozzávaló 1500 ml tejszín stb. arányok vannak de most látom, hogy itt már megváltozott. Nekem így vált be én nem változtatok a recepten (régebb kb két vagy három hónapja úgy volt itt felrakva) köszönet a receptért és Nagyon jó az oldal!
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésholnap el szeretnem kesziteni ezt a karamell tortat, a sok recept kozul ennek tetszett a kremje a legjobban, es a piskotakat, mindig a te recepted szerint keszitettem eddig.
Az lenne a kerdesem, hogy ha csak a torta belsejebe szeretnem a kremet tenni, korulbelul milyen aranyban fozzem meg a kremet? mondjuk 2,5 dl tejszin, 15 deka cukor es 20 deka etcsokolade?
Szia!
TörlésA tortában 3 réteg krém van. Ha csak a belülre szeretnél 2 réteget, akkor a recept 2/3 részére van szükséged.
nagyon szepen koszonom a valaszod. remelem sikerulni fog a torta:)
Törlésilyen lett az en karamell tortam. Tetejet daralt mogyoroval, csoki forgaccsal es megszilardult karamellel diszitettem. Mindenki nagyon dicserte:)
VálaszTörlésitt egy kep rola:
https://plus.google.com/u/0/photos/107292158803063212187/albums/posts/5786495544582657154?hl=sk
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésHello Vilmos !
VálaszTörlésElkészítettem a karamell torta krémjét és bár nagyon finom, de sajnos nem sikerült úgy ahogy a videódban, a kész krém kihabosításánál bukott el a történetem, ugyanis nem tudtam olyan állagúra verni, mint egy tejszínt, egy kicsit még folyt, ezt követően pedig már túl vertem és még jobban folyós lett. Tudsz valamit, hogy mi lehet az oka neki ?, mindent a recept arányaival csináltam.
Üdv.:
István
A krém állaga nagyon jó lett, de nekünk ez túl édes, legközelebb jóval kevesebb cukorral készítem majd. Egyébként remek recept!:)
VálaszTörlésÍme az én absztrakt tortám karamell díszekkel:
http://kepfeltoltes.hu/131014/DSC_2100_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
nekem nem sikerült, elsőre nem! :-( A piskóta szuper lett, a karamellkrém viszont nem sűrűsödött be (400 g cukorral csináltam, hogy ne legyen annyira édes). lehet ez volt a baj? Egy éjszakát volt hűtőben és az állaga ugyanolyan volt szinte. Behúztam zselatinnal és összekevertem felvert tejszínhabbal, így már tűrhető lett.
VálaszTörlésA recept tökéletesen működik, hálás vagyok érte.
VálaszTörlésDíszítésnek pumpkin vagy butternut squash forgácsokat lehet kisütni, majd porcukrozni. Nagyon jól megy hozzá.
Szia Vilmos! Első tortámat szeretném elkészíteni az általad látott videó alapján. Viszont lenne egy kérdésem hogy a tejszín az milyen tejszín mert én 30% habtejszínt vettem?! Jót vette? vagy főzőtejszín kell? Válaszod előre is köszönöm. Egyébként nagyon szép és kedvcsináló az oldalad :) Grat :)
VálaszTörlésKedves Evelin! Kizárólag állati tejszínt használok. Minél magasabb zsírtartalommal. A főzőtejszínt soha nem használom.
VálaszTörlésKedves Vimos!
VálaszTörlésElkészítettem a tortát. Mennyeien jó lett. Fehércsoki helyett vajat tettünk bele. A férjem is teljesen odáig volt, ezentúl csak ilyet szeretne a születésnapjára! ;)
Köszönjük!
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNekem olyan kérdésem lenne, hogy növényi tejszínnel is elkészíthető a krém?
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv, Karesz
Amíg vártam a válaszra, addig megcsináltam növényi tejszínnel és tökéletes lett. Szóval, ha valaki nem szereti az állati tejszínt, vagy pont nincs alkalma venni, akkor növényivel is el lehet készíteni. Én fehér Milka csokit tettem bele, 3 táblát. De következőkor csak 2-t teszek (200g), talán úgy finomabb lesz.
VálaszTörlésSzia Vilmos!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy 26 cm-es tortához, hogy változtassák a krém hozzávalóinak mennyiségét, hogy biztosan elég legyen? Nem akarom elszúrni! Előre is Köszi a választ!
Szia Editke!
TörlésSzerintem ne változtass az arányokon. Minimális az eltérés.
Holnap kezdem el megcsinálni a karamell tortát,remélem sikerülni fog....nem pont olyan lesz minta tiéd(bár az is nagyon szép),de találtam olyan megoldást h karamell lap van tetején olyan fényes......a fiam 17-szülinapjára lesz.....amúgy nagyon ügyesen csinálsz minden recepetet meg...gratula:)
VálaszTörlésSzia Vilmos!
VálaszTörlésSzuper lett a torta, de nekünk a krém nagyon-nagyon édes. Ha legközelebb fele annyi cukorral készítem, a krém állaga ugyan olyan tökéletes lesz?
Nagyon Köszi a receptet!
Szia Editke!
TörlésSzerintem jó lesz.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésElkészítettem a karamell krémjét és éjszakára hűtőben volt.Reggelre 2 rétegbe állt össze:alul a folyós felül a sűrűbb.Miután összekevertem és habosítani próbáltam teljesen híg lett(óvatosan lassú fordulaton kezdtem)Állati tejszínt használok,mindent a recept szerint készítettem.Mi lehet a probléma?Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Vilmos,
VálaszTörlésMegcsinaltam a tortat es nagyon szuper es finom lett. Egy kerdesem van, en szivesen csinalnam egy kicsit kevesbe edesre, ha kevesebb cukrot teszek bele ugyanannyi tejszinnel akkor is elegge be fog surusodni a krem hogy megalljon? Elore is koszi a valaszt!
Zsofi
Nice cake recipe.
VálaszTörlésCooker cake recipe in hindi, Black forest cake recipes in hindi