Előszó

2011. április 4., hétfő

Spániel kutya készítése


Összetett figurális torta, haladóknak. Amennyiben a bonyolult faragással megküzdöttünk, az elkészítés többi része már gyorsan halad, hiszen nagyon kevés színből és kiegészítőből áll.

  
 

Ehhez a tortához szögletes alapot szoktam tölteni, jelen esetben vajkrémes dió ízből. Ebből vágjuk ki a kutyus törzsét, majd állítsuk „talpra”.
 

A maradék tortából vágjuk ki a kutyus fejét, és illesszük a nyakrészre. 
 A széleket tompítsuk le. A maradék tortából faragjuk ki a lábakat.
 

Kenjük körbe fehér vajkrémmel. Ebben a fázisban nem kell teljesen simára kenni. Majd hűtőben dermesszük.

 

Ezt a bonyolult formát ne próbáljuk egyben leburkolni. Jobban járunk, ha levágjuk a fejét. Alulról is érdemes leburkolni a fejet ezért helyezzük egy kinyújtott marcipánlapra.

 Tehát a fejrészt alulról burkoljuk be 1/3 részig, Aztán burkoljuk felülről.
 Vágjuk le a felesleges marcipánt, majd adjuk meg az arca karaktereit.
 
A kutyus teste alá érdemes sniccerel kartonlapot vágni. Így könnyebb lesz mozgatni. Majd borítsuk le marcipánnal. 
 

Simogassuk simára, majd vágjuk körbe a tortát.

 
Ha a tortát nem helyben fogyasszák, hanem elszállítják akkor gondoskodnunk kel a megfelelő stabilitásról. Amennyiben csak csokoládéval ragasztanánk fel a fejet, leszakadna a marcipánnal együtt. Érdemes tehát merevítést használnunk. Ezeket készíthetjük tragantból, karamellből, csokoládéból, grillázsból stb. Valamint szokás használni nem ehető, de élelmiszerbarát (nem változtat a sütemény élvezeti értékén) anyagokat. Ilyenek a hurkapálcika, szívószáll. Ebben az esetben hurkapálcikával erősítettem fel a fejet. A lényeg, hogy bármilyen anyagból is készítünk belső merevítéseket, a vendéget figyelmeztetnünk kell, hogy szeletelés előtt távolítsa el.
 

A fülekhez kinyújtott marcipánból vágjunk ki cseppalakokat, karcoljunk bele hullámos vonalakat, a széleit vagdaljuk be. 

 Olvasztott csokoládéval ragasszuk fel a füleket és formázzunk hullámokat a szélére. Ezután karcoljunk határozott szűrhatást az arcára.  
 
A teste többi részét is karcoljuk össze, figyeljünk a helyes szálirányra. Formázzunk fekete marcipánból szív alakot, ez lesz az orra. Majd fújjunk rá barna festéket, kollert vagy sűrű kávét. Ha nincs airbrush lehetőségünk, fessük meg kakaóporral.
  


A szemek elkészítését két hófehér, egyforma nagyságú marcipángolyó behelyezésével kezdjük. Majd a gömbölyű formázóeszközzel megnyomjuk. Ezekbe a keletkezett mélyedésekbe helyezzünk egy-egy fekete marcipángolyót. 
A szemek befejezése képen helyezzünk fel egy-egy fehér „fényfoltot”. Feldobhatjuk egy rózsaszín nyelv behelyezésével.
Természetesen készíthetjük fekete foltos verzióban is.


2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nagyon jó, hogy felraktad a lépéseket a kutyuhoz, nagy segítséget kaptam most tőled... Én is próbálkoztam hasonlókkal, bár kevesebb sikerrel. Nekem mindig a fej okozta a problémát, valahogy sehogy sem akart megállni. Egyébként a tigriskölyök is hasonló módon, álló lapokból készült? Jó lenne, ha máskor is kerülnének fel hasonló készítési folyamatok.
  Ha van egy pár perced, nézz be hozzám, kérlek véleményezd az elkészített tortáimat!

  Előre is köszi mindent!
  Üdv: dszisza

  http://dszisza.blogspot.com/

  VálaszTörlés
 2. nagyon szuper!! a tigris elkészitése engem is érdekel,... gondolom ezen az elven alapul az is.

  reméljük még sok sok lépésről-lépésre tortát kapunk!!
  köszi!

  VálaszTörlés