Előszó

2013. október 22., kedd

TV2 Mokka

Számomra a televíziónak van egy varázslatos világa. Főleg amikor nekem kell kivonulni valamelyik székházba, illetve stúdióba. Hozzáteszem, hogy mindig ez a nehezebb. Voltam már a Hírtévénél, anno a Dunatv családbarát magazinjában, tvpaprikás stúdióban, RTL híradoban, ATV, kispesti kábeltévében, fontam kalácsot Borbás Marcsival a Gasztroangyalban… illetve annak idején 2011-ben a kölestorta miatt kitudja hány csatornán.  Sokszor élőben, ami plusz izgalmat ad a dolognak. Ilyenkor egy nagyon komoly és illúzióromboló felkészülés előzi meg az egészet. Amivel inkább nem untatnék senkit.  De még mindig le tud nyűgözni a stúdiók világa, amikor kicsit be lehet lopózni a kulisszák mögé, és belepillantani a trükkökbe, és a csalásokba. Az olyan kis megoldásokba, ami egy tévénézőnek általában nem jut az eszébe. Valamint, hogy ilyenkor egy stábnak mennyire kemény munkát kell végeznie és, hogy erre tényleg nem képes mindenki.
Ma reggel a Mokkába kellett kivonulnom. A téma meghatározott volt, eklerfánk 6 percben. Ilyenkor tudni kell, hogy nem nagyon lehet túllépni az időkorlátot (egy picit azért megcsúsztam). De az időt, azt természetesen ki kell tölteni, viszont amibe belekezdtél azt jó, ha be is tudod fejezni. Tehát a tésztakészítés és a 25 perces sütés kizárva. Ezért ezt a részét otthon végeztem el. Maradt tehát egy kis kikészítő művelet fánktöltés és díszítés. Kellemes meglepetés volt, hogy összefutottam egy ismerős operatőrrel, akivel sokat szoktunk együtt dogozni. A felvétel idekattintva megtekinthető.   

2013. október 7., hétfő

Sajtos croissant

Recept kb. 24 db-hoz

Tésztarész

375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g só
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj

Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.

Vajrész

300 g hideg  vaj
60 g liszt

Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.

A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra (úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalapformára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát három függőleges vonallal, tehát négy részre. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk (mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig, pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal, nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást, végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalapformára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. (Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.


2013. szeptember 30., hétfő

Csokis keksztorta


Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához

Piskóta

2-3 evőkanál kakaóbab töret
4 tojás kettéválasztva
50 g étcsokoládé olvasztva
60 g cukor
70 g darált olajos mag (mogyoró, vagy mandula, vagy dió)

A tojás fehérjét a cukorral, verjük nem túl kemény habbá. A csokoládét keverjük el a felveretlen tojás sárgájával, majd lazán keverjük el a fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat, és a kakaóbab töretet.  Két db kerek lapra van szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm. Süssük 220 C-fokon 13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső „maradék” piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy kevés csokoládé ganache-al.

Csokoládé ganache

200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)
200 g étcsokoládé apróra törve

A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4 evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két lapot. A maradékot csomagoljuk el és tegyük hűtőbe.

Krém készítése

6 db tojás sárgája
60 g cukor
24 ml víz
240 g fehércsokoládé olvasztva
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet kurkuma
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)

A fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát, és a kurkumát. A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A tojás sárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121 C-fokra. A tojás sárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba, habverővel, gyors mozdulatokkal, keverjük el a tejszínhab ¼ részét. Majd a többi tejszínhabbal, és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban (hablapáttal).

Torta betöltése

A tortát, tortasütő karikában töltjük, tehát az egyik piskótát helyezzük a tortakarikába. A krém egyik felét keverjük el, a morzsás ganace-os résszel, de csak márványosra, és kenjük a bekészített alsó lapra, majd helyezzük rá a következő piskótát. Erre szedjük a maradék krémet. Nem fogja teljesen kitölteni a karika magasságát. Simítsuk el a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap hajszárító segítségével, óvatosan olvasszuk le az oldaláról a tortakarikát. A maradék elcsomagolt ganache krémet, olvasszuk meg mikrohullámú sütőben. Csak tegyük be háromszor fél percre, miközben mindig átkevergetjük. Ha langyos és csomómentes a ganache, akkor áthúzhatjuk vele a tortát. Ízlés szerint díszítsük.  

Vaddisznó torta


Sült fagylalt

Ez a recept, inkább egy ötletes technika a legnépszerűbb édesség tálalásához. Sokféle képpen variálható. A lényeg, hogy a fagylaltot gombócozzuk piskóta vagy keksz alapra, úgy hogy kb. 2 cm pereme, legyen, és alaposan fagyasszuk ki. Majd a tojáshabbal alaposan fedjük be, úgy hogy sehol se, tudjon kifolyni a fagyi. Végül előmelegített 230 C-fokos sütőben pár perc alatt süssük roppanósra a tojáshabot. Ízlés szerint díszítsük, és azonnal fogyasszuk.

6 db tojás fehérje
360 g kristálycukor

A két összetevőt folyamatos kevergetés mellett hevítsük max 85 C-fokra. Majd kihűlésig habosítsuk.


2013. szeptember 16., hétfő

Segítsüti 2013

Segítsüti süteményárverés 2013
Pezsgősüveg 35 szelet csokoládétortából( a képen látható feliratok nélkül). Cégek részére.
Az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek az idei süteményárverés egyik süteménykészítőjének. Idén a Magyar Rett Szindróma Alapítvány támogatására folyik a gyűjtés. Arról, hogy mi is az a „segítsüti” itt olvashatsz részletesebben. Tehát a licitálás 25.000 Ft-ról indul. Alicitálás menetéről itt olvashatsz részletesebben. A torta sajnos nem postázható, és Budapesten tudom átadni 16:00 óra utáni időpontban. Induljon a licit!