Számomra a televíziónak van egy varázslatos világa. Főleg
amikor nekem kell kivonulni valamelyik székházba, illetve stúdióba.
Hozzáteszem, hogy mindig ez a nehezebb. Voltam már a Hírtévénél, anno a Dunatv
családbarát magazinjában, tvpaprikás stúdióban, RTL híradoban, ATV, kispesti
kábeltévében, fontam kalácsot Borbás Marcsival a Gasztroangyalban… illetve
annak idején 2011-ben a kölestorta miatt kitudja hány csatornán. Sokszor élőben, ami plusz izgalmat ad a
dolognak. Ilyenkor egy nagyon komoly és illúzióromboló felkészülés előzi meg az
egészet. Amivel inkább nem untatnék senkit. De még mindig le tud nyűgözni a stúdiók világa,
amikor kicsit be lehet lopózni a kulisszák mögé, és belepillantani a trükkökbe,
és a csalásokba. Az olyan kis megoldásokba, ami egy tévénézőnek általában nem
jut az eszébe. Valamint, hogy ilyenkor egy stábnak mennyire kemény munkát kell
végeznie és, hogy erre tényleg nem képes mindenki.
Ma reggel a Mokkába kellett kivonulnom. A téma meghatározott volt,
eklerfánk 6 percben. Ilyenkor tudni kell, hogy nem nagyon lehet túllépni az időkorlátot
(egy picit azért megcsúsztam). De az időt, azt természetesen ki kell tölteni,
viszont amibe belekezdtél azt jó, ha be is tudod fejezni. Tehát a
tésztakészítés és a 25 perces sütés kizárva. Ezért ezt a részét otthon végeztem
el. Maradt tehát egy kis kikészítő művelet fánktöltés és díszítés. Kellemes
meglepetés volt, hogy összefutottam egy ismerős operatőrrel, akivel sokat
szoktunk együtt dogozni. A felvétel idekattintva megtekinthető. Az oldal teljes mértékben saját finanszírozásból működik. Ha szeretne adományt küldeni, megteheti a 11773171-00528104 számlaszámon. A Közleménybe írja be "Adomány". Köszönöm!
2013. október 22., kedd
TV2 Mokka
Címkék:
Demcsák Zsuzsa,
Ekler fánk,
Farkas Vilmos,
Médiamegjelenések,
TV2 Mokka
2013. október 7., hétfő
Sajtos croissant
Recept kb. 24 db-hoz
Tésztarész
375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g só
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj
Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.
Vajrész
300 g hideg vaj
60 g liszt
Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.
A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra (úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalapformára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát három függőleges vonallal, tehát négy részre. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk (mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig, pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal, nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást, végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalapformára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. (Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.
Tésztarész
375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g só
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj
Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.
Vajrész
300 g hideg vaj
60 g liszt
Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.
A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra (úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalapformára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát három függőleges vonallal, tehát négy részre. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk (mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig, pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal, nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást, végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalapformára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. (Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.
Címkék:
Farkas Vilmos,
hájas tészta,
leveles tészta,
receptek,
Sajtos Croissant videó,
tészta hajtogatás,
uzsonnasütemény,
uzsonnasütemények,
Videók,
videóreceptek
2013. szeptember 30., hétfő
Csokis keksztorta
Recept 1 db 23
cm átmérőjű tortakarikához
Piskóta
2-3 evőkanál kakaóbab töret
4 tojás kettéválasztva
A tojás fehérjét a cukorral, verjük nem túl kemény habbá. A
csokoládét keverjük el a felveretlen tojás sárgájával, majd lazán keverjük el a
fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat, és a kakaóbab
töretet. Két db kerek lapra van
szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm . Süssük 220 C-fokon
13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső
„maradék” piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy
kevés csokoládé ganache-al.
Csokoládé ganache
200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)
A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a
csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére, és a későbbi
áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4
evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két
lapot. A maradékot csomagoljuk el és tegyük hűtőbe.
Krém készítése
6 db tojás sárgája
24 ml víz
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet kurkuma
200 ml állati tejszín (30% zsírtartalommal)
A fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát, és a kurkumát.
A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A
tojás sárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121
C-fokra. A tojás sárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró
cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a
sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba, habverővel,
gyors mozdulatokkal, keverjük el a tejszínhab ¼ részét. Majd a többi
tejszínhabbal, és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban (hablapáttal).
Torta betöltése
Címkék:
Csokis keksztorta,
csokiskex torta,
Farkas Vilmos,
Nemzetközi készítésű torta vagy desszert,
receptek,
videóreceptek
Sült fagylalt
Ez a recept, inkább egy ötletes technika a legnépszerűbb
édesség tálalásához. Sokféle képpen variálható. A lényeg, hogy a fagylaltot
gombócozzuk piskóta vagy keksz alapra, úgy hogy kb. 2 cm pereme, legyen, és
alaposan fagyasszuk ki. Majd a tojáshabbal alaposan fedjük be, úgy hogy sehol
se, tudjon kifolyni a fagyi. Végül előmelegített 230 C-fokos sütőben pár perc
alatt süssük roppanósra a tojáshabot. Ízlés szerint díszítsük, és azonnal
fogyasszuk.
6 db tojás fehérje
A két összetevőt folyamatos kevergetés mellett hevítsük max
85 C-fokra. Majd kihűlésig habosítsuk.
Címkék:
crème glacée frite,
Farkas Vilmos,
fried ice cream,
gebratenes Eis,
gelato fritto,
receptek,
Sült fagylalt,
Videók
2013. szeptember 26., csütörtök
2013. szeptember 16., hétfő
Segítsüti 2013
Segítsüti süteményárverés 2013
Pezsgősüveg 35 szelet csokoládétortából( a képen látható
feliratok nélkül). Cégek részére.
Az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek az idei
süteményárverés egyik süteménykészítőjének. Idén a Magyar Rett Szindróma
Alapítvány támogatására folyik a gyűjtés. Arról, hogy mi is az a „segítsüti”
itt olvashatsz részletesebben. Tehát a licitálás 25.000 Ft-ról indul. Alicitálás menetéről itt olvashatsz részletesebben. A torta sajnos nem
postázható, és Budapesten tudom átadni 16:00 óra utáni időpontban. Induljon a
licit!
Címkék:
Farkas Vilmos,
Figurális torták,
Segítsüti
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)