Narancsos piskóta 1 db 23 cm átmérőjű piskótához
Mentalevél
Csomagoljuk be a tortakarika alját sütőpapírral és tegyük a
tepsire.
A vajat a porcukorral és a narancshéjjal habosra keverjük,
egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. Végül óvatosan hozzákeverjük a
lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük szét az előkészített tortakarika
aljában egyenletesen. Előmelegített 190 C-fokos sütőben 15 perc alatt süssük
készre.
Csíkos piskóta
Kb. 5 g
kakaópor
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a
fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük
hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy evőkanálnyit vegyünk ki, és
keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk
meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen vastagabb
3-4 mm-nél. 230 C-fokon süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.
Besamell
200 ml tej
A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot
összeforraljuk, és a keményítős résszel besűrítjük.
Áfonyaszósz
Fél citrom leve
Az áfonyát és a cukrot össze turmixszoljuk, majd miután
felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon
hűtjük.
Torta betöltése
Kb. 300 g
besamel alap
3 citrom leve
5 levél zselatinlap
A csíkos piskótát méretre vágjuk és a torta gyűrű oldalához
helyezzük, a narancsos piskóta széléből picit lefaragunk, és a tortakarika
aljára helyezzük. A zselatinlapokat előkészítjük. A besamelt csomómentesre
keverjük, belekeverjük a joghurtot és a citromleveket, majd a tejszínhabbal
fellazítjuk. Belekeverjük, a zselatin ¾ részét a többit félretesszük. A
bekevert krémnek kivesszük az egyharmadát, és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az
áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két evőkanálnyit a díszítéshez), valamint a
félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a
maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés
szerint díszítjük.
Ez nagyon ott van! Vagy a közelgő Gábor napra, vagy Húsvétra meg kell csinálnom! Tetszik nagyon a krém, a csíkos piskóta, a narancsos piskóta, és persze a végeredmény!
VálaszTörlésEmese
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésJól sikerült és nagyon finom! Volt vele munka, de megérte :). Köszi, Nóra
VálaszTörlés