Előszó

2012. augusztus 25., szombat

Áfonyás joghurt torta



Narancsos piskóta 1 db 23 cm átmérőjű piskótához

100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g(kb. 5 db) tojás sárgája
100 g darált narancshéj (cukrozott)
Mentalevél

Csomagoljuk be a tortakarika alját sütőpapírral és tegyük a tepsire.
A vajat a porcukorral és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190 C-fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre.

Csíkos piskóta

100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g tojásfehérje (3-4 db)
Kb. 5 g kakaópor
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy evőkanálnyit vegyünk ki, és keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen vastagabb 3-4 mm-nél. 230 C-fokon süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.

Besamell

200 ml tej
25 g kukoricakeményítő
100 g cukor
15 g vaj

A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot összeforraljuk, és a keményítős résszel besűrítjük.

Áfonyaszósz  

400 g áfonya
100 g cukor
Fél citrom leve

Az áfonyát és a cukrot össze turmixszoljuk, majd miután felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon hűtjük.


Torta betöltése

Kb. 300 g besamel alap
375 g joghurt
400 g felvert tejszínhab
3 citrom leve
5 levél zselatinlap

A csíkos piskótát méretre vágjuk és a torta gyűrű oldalához helyezzük, a narancsos piskóta széléből picit lefaragunk, és a tortakarika aljára helyezzük. A zselatinlapokat előkészítjük. A besamelt csomómentesre keverjük, belekeverjük a joghurtot és a citromleveket, majd a tejszínhabbal fellazítjuk. Belekeverjük, a zselatin ¾ részét a többit félretesszük. A bekevert krémnek kivesszük az egyharmadát, és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két evőkanálnyit a díszítéshez), valamint a félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint díszítjük.


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon ott van! Vagy a közelgő Gábor napra, vagy Húsvétra meg kell csinálnom! Tetszik nagyon a krém, a csíkos piskóta, a narancsos piskóta, és persze a végeredmény!
    Emese

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés