Egy hosszú utazásra a legtöbben könyvet vagy zenét, illetve,
ma már filmet visznek magukkal, én tollat és papírt vittem.
„Szeretek utazni. Három óra buszozás feltöltést ad. Egy
hosszú nyugodt elmélkedés jól tud esni, a munka és a gyermeknevelés rutinja
mellett. Még nem értünk ki a városból, de olyan kerületeken halad át melyekben
évek óta nem jártam, és azóta érdekes változásokon esett át. Mégis mindenhová
köt valamilyen emlék (munkahelyek, iskolák, régi randevúk helyszínei). Kiértünk
a városból, végre egy kis zöldterület… legelésző lovak. Kinőttem abból, hogy
„Anyu nézd!!”, de még mindig mosolyt csalnak az arcomra. Köd van. Az út menti
fák látszanak majd mögöttük a rejtélyes semmiség. Az egész nyugalmat áraszt,
néha ugyan megtöri egy –egy óriásplakát. Az előbbi például egy autósiskolát
hirdetett, és valami vércsigát ábrázolt. Tudom, hogy keveset szoktam írni.
Sokan mondták már, hogy többen látogatnák az oldalam, ha olvasmányosabb lenne.
Általában mire le tudok ülni a gép elé, már ki vagyok facsarva. A legtöbbször
csak feldobok egy képet azzal, hogy majd később hozzáírok valamit. Ez az esetek
30 %-ban meg is történik. Zsűrizni fogom a versenyt, közben pedig tartok egy
kis csokoládé bemutatót”
Megérkezve gyors ismerkedés után, már kaptuk is az első adag
süteményt. Félrevonultunk két másik zsűritaggal és megkezdtük az elemzést.
Megbecsülni is nehéz, hogy mennyit kóstoltunk végig. Majdnem negyven versenyző
volt, és mindenki több sütivel is készült. Van, aki csak három félét hozott, de
volt, aki egy tucatot. Szóval sok volt. Persze ilyenkor nem, önfeledt
habzsolásra kell gondolni. Aprólékosan szétszedtük és elemeztük. Vizsgáltuk az
összhatást, a piskóta és a krém állagát és egyensúlyát, a felhasznált
alapanyagok minőségét. Nem szerettük a műanyagokkal készült darabokat (sütőpór,
vaníliás cukor, növényi tejszín, margarin, ételszínezék, aromák…stb). Díjaztuk
viszont, az egyéni,eredeti ötleteket(ezek a sütik el is fogytak mindig a
tálcáról). Gratulálok mindenkinek, aki bele, mert vágni a reform és, vagy paleo
gasztronómiába. A díszítésbe nem mindenki ment bele, voltak, viszont akik
mindent feláldoztak a díszítés oltárán, és megfeledkeztek arról, hogy ezt majd
meg is fogja enni valaki. Had adjak néhány tanácsot a következő alaklomra. Néha
a mennyiség a minőség rovására mehet. Volt olyan induló, aki elindult tíz
süteménnyel, amelyből három kiemelkedő volt a többi viszont kevésbé. A kevésbé
sikerülteket felesleges benevezni. Inkább koncentráljunk kevesebbre, és
dolgozzuk ki alaposan. Ne reménykedjünk abban, hogy” ebből a tucat süteményből
valamelyik csak jó lesz”. Maradjunk a minőségi alapanyagoknál, használjunk
margarin helyett vajat, állati tejszínt, jó minőségű csokoládékat. Ha pedig
habot fixálunk, ne felejtsük el, hogy csak annyira kell megállnia egy
süteménynek, hogy késsel el lehessen vágni. Ne felejtsük el azt sem, hogy az
alapanyagoknak meg kell adni azt ami, jár. Ha tisztelettel bánunk „velük” akkor
meg is fogják hálálni. Ez úton is szeretnék gratulálni a süteményekhez, mert
összességében jól sikerültek, és találkoztam jó ötletekkel.
Közben tartottam egy kis csokoládé bemutatót, temperálás
díszkészítés ilyesmi.
Következtek a díszmunkák és torták. Nagyon sok szépet
láttunk, és voltak még mások is. A zsűrizés lényege ilyenkor, hogy a hibákat
keressük. Figyeljük az egyéni ötletet, az esztétikát, a felhasznált anyagok
minőségét és, hogy megfelelően bántak-e vele. Itt sem szabad elfeledkeznünk
arról, hogy élelmiszerrel dolgozunk, és a kész műnek nem csak szépnek, hanem
gusztusosnak is kell lennie. Kerüljük a nem élelmiszerhatású színezőanyagokat.
Az ételfestékekkel óvatosan bánjunk, kerüljük az ecsetnyomokat. Burkoláskor,
legjobb, ha nem a túlfehérített anyagokat válasszuk, jobb, ha inkább a
marcipánhoz nyúlunk. Nagyon vigyázzunk az ujjnyomokra, sérülésekre a tortán.
Sajnos majdnem minden munkában találtunk körömnyomokat. Ne tegyük túl magasra a
mércét, ha versenyzünk. Ne ilyenkor kísérletezzünk, hanem mutassuk a legjobb
oldalunkat. Azzal álljunk elő, amiben a legjobbnak érezzük magunkat (Kísérletezni
akkor kell, amikor ingyen készítünk tortát a családnak). Készüljünk úgy, hogy a
dísztorta, órákig fog kinn állni az asztalon. Nem lehet kifogás, hogy
összeesett mire ideért a zsűri. Nem kértem mindenkitől, hogy vágja fel. Viszont
amiket kóstoltam azokból elenyésző volt, ami csalódást okozott, a többség
fergetegesen jól sikerült. Ezekhez külön is gratulálok. Még egy utolsó tanács a
disz munkákhoz. Tessék térben gondolkodni, három dimenzióban. Manapság a magas
artisztikai munkák vannak divatban.
Szia Vili! Na ezt valóban élmény volt olvasni és tanulságos is volt. :) Köszönöm! :) Jó pihenést!
VálaszTörlésSzerbusz Vili!
VálaszTörlésNagyon jó volt olvasni a hasznos tanácsokat,és kedves Barátnőm Aranka Versenydarabjait is szívesen látom az oldalon :)
Szia Jolika