Előszó

2012. november 29., csütörtök

Rákóczi túrótorta



Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortához

Piskóta

3 tojás sárgája
2 tojás fehérje
40 g cukor
40 g liszt

A tortakarikánkat csak helyezzük egy sütőpapírral fedett tepsire. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
A két tojás fehérjét a cukorral, nem túl kemény habbá verjük, lazán belekeverjük a felveretlen tojás sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet (a fennmaradt egy tojásfehérjét tegyük félre). Terítsük szét a sütőkarikában és 8-10 perc alatt süssük készre.

Mandulás linzer

40 g porcukor
40 g mandulaliszt
80 g hideg vaj
80 g liszt
1 késhegynyi szalalkáli
1 tojás sárgája

A porcukrot, lisztet, mandulalisztet és a szalalkálit elmorzsoljuk hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tojássárgájával (a fennmaradt tojás fehérjét tegyük félre). Ha összeállt a tészta pihentessük fél órát hűtőben.

Túrótöltelék

500 g túró
100 g cukor
100 g aszalt vörös áfonya
60 g búzadara
4 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja és leve
1 db vaníliarúd kikapart belseje

Az összetevőket alaposan keverjük össze (a fennmaradt 4 tojásfehérjét tegyük félre).

Torta összeállítása

A linzerlapot vékonyan kenjük meg forró sárgabaracklekvárral, majd terítsük szét rajta a túrót és takarjuk le a piskótalappal, amit szintén megkenhetünk forró lekvárral.

Windhab készítése

6 db tojásfehérje (melyeket menet közben félretettünk)
360 g kristálycukor
A cukrot és a fehérjét folyamatos kevergetés mellett melegítsük maximum 85 C-fokig, a cél hogy a cukorkristályok feladódjanak. Ha ez megtörtént, verjünk nem túl kemény habot belőle és terítsük a torta tetejére. Ízlés szerint stufnikkal is díszíthetjük, illetve meghinthetjük porcukorral. 170 C fokos előmelegített sütőben 20-25 percig süssük. Baracklekvárral díszítsük.

1 megjegyzés: