Előszó

2013. december 19., csütörtök

Karácsonyi Ferrero torta



Recept egy 23 cm átmérőjű tortához

Pörköljünk meg 500 g török mogyorót 180 C-fokon 25 perc alatt, majd takarjuk, le nedves konyharuhával és hagyjuk állni 5 percig, így könnyen ledörzsölhetjük a héját. 110 g-ot tegyünk kávédarálóba, vagy kutterba és addig járassuk, míg el nem pépesedig. Ez lesz a házi mogyoró pasztánk. A többit vágjuk durván darabosra, ebből használunk, majd a piskótába. A maradékot tegyük félre a díszítéshez.

 Piskóta

6 db tojás fehérje
180 g cukor
160 g darált pörkölt mogyoró
20 g liszt

A tojás fehérjéből és a cukorból verjünk nem túl kemény habot, majd óvatosan keverjük bele a liszttel elkevert mogyorót. Osszuk a masszát kétfelé, és kenjünk, belőlük 23 cm átmérőjű kerek lapokat, majd süssük meg 220 C-fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

Tejcsokoládé mousse

6 tojás sárgája
2 egész tojás
60 g cukor
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín
300 g olvasztott tejcsokoládé.
110 g mogyoró paszta
( ha nem vagyunk elég biztosak magunkban, adjunk a krémhez 3 lap zslatint)

A tejszínt habosítsuk fel a mascarpoéval. A tojásokat a cukorral vízgőzön hevítsük forróra (maximum 85 C-fokig). Majd kihűlésig habosítsuk. A tejcsokoládét keverjük el a tejszín felével, majd lazítsuk a tojáshabbal és a többi tejszínhabbal. Szedjük kétfelé a krémet, és az egyik felébe keverjük bele a mogyorópasztát.

Az egyik kihűlt piskótát helyezzük egy 23 cm átmérőjű tortakarikába. Kenjük rá a mogyorós krémréteget, majd helyezzük rá a másik piskótát, és terítsük el rajta többi tejcsokimousset(egy keveset tegyünk félre). Tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe. Másnap egy hajszárítóval olvasszuk le a fémkarikát, és a félretett krémmel kenjük körbe a tortát.. 

Majd húzzuk át ganache-val és az alját panírozzuk be a maradék mogyoróval.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé

A tejszínt forraljuk, fel majd keverjük el benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt áthúzhatjuk vele a tortát.

4 megjegyzés:

  1. Thank you to you for a wonderful cake!Îí very delicious and beautiful! http://ninagolovkoo.blogspot.com/2013/12/karacsonyi-ferrero-torta.html

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vili,
    Megsütöttem - nagyon finom lett! Köszönöm
    Manna

    VálaszTörlés
  3. Meg fogom sütni...köszi a recit,sokat jövök még hozzád reciért :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vilmos! Szeretném megköszönni férjem kedvenc szülinapi tortájának receptjét, amit évek óta elkészítek és mindig nagy siker. "Igazi" Ferrero desszerttel szoktam díszíteni, és egybehangzó a család véleménye, hogy a torta finomabb...Köszönjük ezt és a többi fantasztikus receptet!:)

    VálaszTörlés