Előszó

2013. december 19., csütörtök

Karácsonyi Ferrero torta



Recept egy 23 cm átmérőjű tortához

Pörköljünk meg 500 g török mogyorót 180 C-fokon 25 perc alatt, majd takarjuk, le nedves konyharuhával és hagyjuk állni 5 percig, így könnyen ledörzsölhetjük a héját. 110 g-ot tegyünk kávédarálóba, vagy kutterba és addig járassuk, míg el nem pépesedig. Ez lesz a házi mogyoró pasztánk. A többit vágjuk durván darabosra, ebből használunk, majd a piskótába. A maradékot tegyük félre a díszítéshez.

 Piskóta

6 db tojás fehérje
180 g cukor
160 g darált pörkölt mogyoró
20 g liszt

A tojás fehérjéből és a cukorból verjünk nem túl kemény habot, majd óvatosan keverjük bele a liszttel elkevert mogyorót. Osszuk a masszát kétfelé, és kenjünk, belőlük 23 cm átmérőjű kerek lapokat, majd süssük meg 220 C-fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

Tejcsokoládé mousse

6 tojás sárgája
2 egész tojás
60 g cukor
100 g mascarpone
200 ml állati tejszín
300 g olvasztott tejcsokoládé.
110 g mogyoró paszta ERRE A LINKRE KATTINTVA megrendelheted.
( ha nem vagyunk elég biztosak magunkban, adjunk a krémhez 3 lap zselatint)

A tejszínt habosítsuk fel a mascarponéval. A tojásokat a cukorral vízgőzön hevítsük forróra (maximum 85 C-fokig). Majd kihűlésig habosítsuk. A tejcsokoládét keverjük el a tejszín felével, majd lazítsuk a tojáshabbal és a többi tejszínhabbal. Szedjük kétfelé a krémet, és az egyik felébe keverjük bele a mogyorópasztát.

Az egyik kihűlt piskótát helyezzük egy 23 cm átmérőjű tortakarikába. Kenjük rá a mogyorós krémréteget, majd helyezzük rá a másik piskótát, és terítsük el rajta többi tejcsokimousset(egy keveset tegyünk félre). Tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe. Másnap egy hajszárítóval olvasszuk le a fémkarikát, és a félretett krémmel kenjük körbe a tortát.. 

Majd húzzuk át ganache-val és az alját panírozzuk be a maradék mogyoróval.

Ganache

200 ml állati tejszín
200 g étcsokoládé

A tejszínt forraljuk, fel majd keverjük el benne a csokoládét. Ha langyosra hűlt áthúzhatjuk vele a tortát.

Unicum torta



2013. december 15., vasárnap

Marcipán szaloncukor


Marcipán szaloncukor

Szükséges anyagok:

Marcipán

Aszalt gyümölcs

Ízlés szerinti likőr

Ét vagy tejcsokoládé

Ez egy egyszerű főzés nélkül készíthető szaloncukor.A marcipánba ízlés szerint keverhetünk likőröket illetve olvasztott csokoládét.Kis féldiónyi marcipán darabokba csomagoljunk aszalt gyümölcsöt pl: aszalt szilvát.Formázzunk, rudat belőle majd mártsuk ki, olvasztott és temperált csokoládéban.

Lemezjátszó torta


2013. december 14., szombat

Mákos guba tányérdesszert

A kifliket apró kockákra vágjuk és összekeverjük a mákkal. A tojás sárgáját a tej kb ¼ részével elkeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a sárgáját, majd ezt a kiflis résszel elkeverjük. Kivajazott formákban 200 C-fokon kb 15 perc alatt kisütjük.

Vanília hab:
2 db tojásfehérje
120 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje

Az összetevőket vízgőzön csípősre (max 85 C fok) melegítünk. Majd félkemény habbá verjük, melyből két vizes kanállal galuskát vagy nyomózsákkal gömböt formázunk a kisült mákos guba tetejére.

Plezír:
70 g puha vaj
70 g porcukor
1 tojás fehérje
100 g liszt
Csipet darálatlan mák szórásra

 A vajat a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük, a tojásfehérjét végül beleforgatjuk a lisztet. Előre elkészített sablonnal papírvékony díszeket készítünk belőle és megszórjuk kevés darálatlan mákkal, amit 200 fokos sütőben kb 20 mp alatt megsütünk.

Szeder öntet:
Lehetőleg friss szederrel dolgozzunk. Pár szép szemet válogassunk ki a tálaláshoz.
A szedret ízlés szerint kb 30% cukorral forraljuk fel, turmoixoljuk le, majd passzírozzuk át egy szűrőn és rögtön tegyük jégre így jobban megtartja a szép színét. Tálaláskor használjuk.