Az oldal teljes mértékben saját finanszírozásból működik. Ha szeretne adományt küldeni, megteheti a 11773171-00528104 számlaszámon. A Közleménybe írja be "Adomány". Köszönöm!
2020. május 11., hétfő
Túrótorta eperrel
Recept 1 db 23 cm átméröjü tort
6 db tojás kettéválasztva(A videóban 7 fehérjét mondok, de ez csak nyelvbotlás)
120 g nádcukor
120 g liszt
1 citrom reszelt héja
A tojás sárgáját habosra keverjük a citromhéjjal. A tojás fehérjét a nádcukorral verjük nem túl kemény habbá. A két habot lazán keverjük össze, majd forgassuk bele a lisztet. Előmelegített 160 C-fokos sütőben 40-45 perc alatt süssük meg.
Krém
200 g állati tejszín felverve
150 g mascarpone
300 g fehércsokoládé olvasztva
250 g túró
40 g főzés nélküli pudingpor
400 ml tej
1 citrom héja és leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
200 g eper
A fehércsoki és a tejszínhab kivételével minden összetevőt elkeverek egy edényben. Majd keverjük el benne a nem túl meleg fehércsokoládét és lazítsuk a tejszínnel. Rétegezzük a tortalapok közé,közben szórjuk bele az epret.
Címkék:
Cukrászmester,
Farkas Vilmos,
főzés nélkül,
Hagyományos készítésű torta,
receptek,
receptvideók,
Tejszínes torta,
Túró torta eperrel,
Videók
2020. április 19., vasárnap
Almás pite
Tészta
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 g sütőpor
250 g vaj
1 narancs reszelt héja
2 db tojás sárgája
100 g porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
A tojás sárgáján kívül az összes összetevőt morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tojás sárgájával. Vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokáig. Lefóliázva pihentessük a tésztát hűtőben fél órát. Addig készítsük el a tölteléket.
Almatöltelék
1000 g alma reszelve( Tehát nem az egész alma 1 kg)
100 g pörkölt dió( fele durvára vágva, fele darálva)
1 db citrom reszelt héja és leve
100 g porcukor
1 teáskanál fahéj
Az alapanyagokat egyszerűen keverjük össze.
Összeállítás
A tészta 2/3 részét nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 4-5 mm vékonyra és töltsük ki vele a sütőformát. Béleljük ki sütőpapírral, tegyünk bele nehezéket, majd süssük vakon 180 C-fokon 10 percet. Ha langyosra hűlt, simítsuk el benne a tölteléket. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra és formázzunk rácsot a pite tetején. Kenjük meg egész tojással. Süssük 180 C-fokon 25-30 percet.
Címkék:
Almás pite,
bemutató cukrász,
Cukrászmester,
Farkas Vilmos,
receptek,
uzsonnasütemény,
uzsonnasütemények
2020. március 30., hétfő
Tejszínes brokkolikrémleves
2 db közepes fej brokkoli, a szárával együtt
1 db közepes burgonya, kockára vágva
1 kisebb fej vöröshagyma, felkockázva
2-3 gerezd fokhagyma, áttörve
1,5-2 liter alaplé
200 ml állati tejszín(minimum 30 %-os)
150-200 g trappista sajt reszelve
fűszerek só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Tálaláshoz
Bacon, kockára vágott kenyér
A tejszín és a sajt kivételével az összes összetevőt feltesszük főni, annyi alaplével, hogy ellepje a zöldségeket. Ha a krumpli is megpuhult(kb. 10 perc), hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, majd botmixerrel simára dolgozzuk. Egyszer újraforraljuk és kész. Ilyenkor ne felejtsünk kóstolni, mert még igazíthatunk a z ízén.
A bacont kockára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a kenyeret és tovább hevítjük. A kenyér így felszívja az érékes zsírját és kellemesen megpirul.
2019. december 31., kedd
Tökmagos pogácsa
250 g főtt burgonya(héj nélkül)
200 g vaj
20 g só
20 g élesztő
2 tojás sárgája
350 g liszt
25 g tökmagliszt
Díszítésre egész tojás, egész tökmag.
A kihűlt fött burgonyát törjük össze, majd gyúrjuk össze a vajjal, a sóval, a lisztel, élesztővel és egy tojás sárgájával. Ha begyúrtuk vegyük el a tészta 1/4 részét és abba gyúrjuk bele a tökmaglisztet és a második tojás sárgáját. Az így kapott két tésztát külön-külön fóliázzuk le és hűtőben pihentessük egy éjszakán keresztűl.
Másnap a tészta fehér részét hajtogassuk be szimplán, majd duplán. Ekkor tegyük a tetejére a zöld tésztarészt és és együtt nyújtsuk kb. 2 cm vastagra. Szúrjuk ki pogácsakiszúróval, vagy vágjuk kockára a tésztát. A tetejét kenjük meg egész tojással, szorjuk meg tökmaggal. Kelesszük meleg helyen fél órát, majd süssük 210 C-fokon 12-13 percet.
Címkék:
Cukrászmester,
Farkas Vilmos,
karácsonyi receptek,
receptek,
Sós sütemény,
Sós teasütemény,
sörkorcsolya,
szilveszteri recept,
Tökmagos pogácsa,
Videók,
videóreceptek
2019. szeptember 23., hétfő
Pisztácia torta
Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortához
Piskóta
6 db tojás sárgája
10 db tojás fehérje
130 g cukor
130 enyhén pörkölt, őrölt pisztácia
40 g liszt
40 g fehércsokoládé olvasztva
A pisztáciát keverjük el a lisztel. A tojás sárgáját habosítsuk fel. A tojás fehérjét a cukorral verjük nem túl kemény habbá. Keverjük a fehércsokoládét a tojássárgájába, majd lazítsuk fel a fehérjével. Végűl forgassuk bele a pisztáciás részt. Osszuk négy részre és kenjünk belőle vékony lapokat sütőfóliára. 185 C-fokon süssük 10-12 percig.
Krém alap
4 db tojás sárgája
800 g állati tejszín
200 g fehércsokoládé
1 rúd vanília kikapart belseje
A tojás sárgáját keverjük el 200 g tejszínnel, a többi tejszínt forraljuk fel a vaníliával. Adjuk hozzá a sárgájás részt és folyamatos keverés közben hevítsük 80 C-fokig. Keverjük simára benne a fehércsokoládét. A krémet egy éjszakán át hűtsük.
Torta töltése
Kihűlt alapkrém
100 g mascarpone
100 g házi pisztácia paszta+1 csipet só
A pisztácia pasztát úgy készítjük, hogy a sózatlan pisztáciát enyhén megpirítjuk. Sütőben szétterítve 180 C-fokon 12-15 perc. Majd még forrón egy aprítóban, kávédarálóban vagy smoothie készítőben teljesen krémesre keverjük. Ha kész pisztácia pasztával szeretnénk dolgozni ERRE A LINKRE KATTINTVA megrendelhetjük.
A kihűlt alapkrémet a mascarponéval lassú fokozaton óvatosan kihabosítjuk(Ha túl sokáig keverjük kiikrásodhat.) A krém egyik felébe keverjük bele a pisztácia pasztát. Körkörösen felváltva a krémeket töltsük össze a négy piskótalapot.
Címkék:
bemutató cukrász,
Cukrászmester,
cukrászreceptek,
Farkas Vilmos,
Nemzetközi készítésű torta vagy desszert,
pistachio cake,
pistáciovy dort,
Pisztácia torta,
receptek,
receptvideók,
torta al pistacchio
2019. július 16., kedd
Narancshab torta(Laktózmentes, gluténmentes, cukormentes)
Narancshab torta(Laktózmentes, gluténmentes, cukormentes)
Recept egy db 23 cm átmérőjű tortához
Piskóta
8 db tojás kettéválasztva
140 g laktózmentes vaj
20 g kakaópor
150 g enyhén pörkölt darált dió
65 g maltitol (A videóban cukorral elkevert steviát használok, ehelyett manapság a maltitollal szoktam dolgozni.)
1 narancs reszelt héja
A kakaóport keverjük el a dióval. A vajat habosítsuk ki és óvatosan keverjük bele a tojás sárgákat és a narancshéjat. A tojás fehérjét a steviával verjük nem túl kemény habbá,majd lazítsuk fel vele a vajas részt. Forgassuk bele a diós részt. Osszuk négy felé és kenjünk belőle vékony lapokat sütőfóliára, vagy szilikonos sütőpapírra. Süssük 185 C-fokon 10-12 percig.
Narancshab
150 g friss tojásfehérje
75 g maltitol (A videóban cukorral elkevert steviát használok, ehelyett manapság a maltitollal szoktam dolgozni.)
520 g facsart narancslé
55 g kukoricakeményítő
1 narancs reszelt héja
A keményítőt egy kevés narancslével keverjük el. A tojás fehérjét az édesítőszerrel kezdjük el habosítani. A többi narancslét és a narancs héjat forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett sűrítsük be a keményítős résszel(forrás után, még 1,5-2 percig sűrítsük "üvegesre"). A forró narancsos részt habosítsuk a fehérje habbal és azonnal töltsük össze a négy piskótát.
Címkék:
cukormentes,
cukormentes),
cukrász,
Cukrászmester,
Farkas Vilmos,
gluténmentes,
laktózmentes,
Narancshab torta,
receptek,
Sajátos táplálkozási igénynek megfelelő torta vagy desszert,
Videók,
videóreceptek
2019. június 4., kedd
Eperlekvár
Kis családom hölgytagjai szedtek 11 kg epret. Megpróbáltuk mind megenni, de nem sikerült. Tehát hogy ne vesszen kárba különböző formákban elraktuk későbbre. A zöld csumájától tisztítsuk meg. Előfordul, hogy kézzel is ki tudjuk szedni, ha nem, akkor használjunk kést. Nagyon alaposan mossuk meg. Sokáig ne áztassuk vízbe, mert megszívhatja magát és vízízű lesz. Néhány kisebb zacskóval eltettem egészben is a mélyhűtőbe, ilyenkor érdemes vákumcsomagolást alkalmazni. Sokféleképpen készíthetjük a lekvárt, többféleképpen tettem el én is, mert nem tudhatom, hogy éppen milyen formában lesz rá szükségem.
1, A legegyszerűbb, ha a gyümölcsöt leturmixolom, ízlés szerint át is szűrhetjük, hogy ne legyen magja. Eperre számolva 10% cukrot adhatunk hozzá, nincs szükség többre, de ez ízlés kérdése. A megadott cukormennyiséggel 25-30 percig folyamatos keverés mellett lassú tűzön forralom. Ebben az elkészítési módban meglehetősen híg lesz a lekvárunk, ezért adhatunk hozzá a gyümölcsre számolva 3-5 % pektint. A pektint mindig a cukorral keverjük el így kevésbé csomósodik be amikor a gyümölcshöz adjuk. Ha eleget forraltuk tegyük az előkészített* üvegekbe.
2, Ha sűrűbbet szeretnénk, akkor vágjuk négybe az epreket és adjunk hozzá 10% cukrot. Hagyjuk állni míg levet nem ereszt. Ezt a folyamatot úgy tudjuk meggyorsítani, ha feltesszük a cukrozott epret vízgőzre. Tehát egy fazékban vizet forralunk, erre teszünk egy nagyobb félgömb formájú fémüstöt és ebbe tesszük a cukrozott gyümölcsöt. Szűrjük le az epret. A levét használhatjuk szörp, vagy zselék készítésére. A szűrőben maradt gyümölcshúst kis lángon főzzük, folyamatos kevergetés mellett 25-30 percig, majd töltsük az előkészített* üvegekbe.
3, Édesítőszeres verzió.
Ebben az esetben mindent ugyan úgy készítek, de lecserélem a 10% cukrot 5 % steviára.
Ezek egyszerű alapreceptek. Tovább ízesíthetjük a lekvárt levendulával, naranccsal, mentával, pezsgővel, mézzel...stb.
*A befőttesüvegek előkészítése, csírátlanítása.
A befőttesüvegeket és a tetejüket 10 percig tartsuk forrásban lévő vízben. Az így csírátlanított üvegekbe töltsük a forró lekvárt. Tegyük rá a tetejét és állítsuk fejre az üvegeket pár percre. Ez után 24 órát tartsuk dunsztba, azaz betakargatva pihentessük, vagy tegyük egy melegen-tartó ételhordó táskába.
Címkék:
bemutató cukrász,
cukormentes eperlekvár,
Cukrászmester,
Eperlekvár,
Farkas Vilmos,
receptek
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)