Előszó

2016. december 1., csütörtök

Flódnis Bejgli

Flódnis Bejgli

Mák és diótöltelék 4 db 450 g-os bejglihez

120 ml víz
125 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet fahéj
1 marék mazsola
210 g darált mák vagy dió
30 g zsemlemorzsa


Elkészítés keverjük össze az zsemlemorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 120 g-os darabokat. Tehát ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal.

Alma töltelék

2 db zöldalma
1 dl fehérbor

Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre, majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az almaszeleteket.



Tészta, 4 félkilós bejglihez

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g libazsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. Az egyik felére diótölteléket a másikra máktölteléket terítsük, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.


Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése