2011. október 14., péntek
Párizsi krém főzése
Recept
320 g cukor
1 vanília rúd
160 g kakaópór
280 ml állati tejszín
400 g vaj vagy margarin
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral szálpróbáig főzzük. Tehát olyan sűrű sziruppá forraljuk, melyből egy cseppet kivéve a két ujjunk között vékony szálat tudunk képezni. Ekkor keverjük, benne simára a kakaóport és a vaníliát, végül keverjük el benne a vajat illetve a margarint. Felhasználás előtt érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni.
Ezt az alapkrémet a cukrászatokban előszeretettel használják. Sok féle képen variálható és tovább ízesíthető. Készíthető belőle olcsó csokoládétorta, tölthetjük desszertekbe esetleg mogyoróval, vagy kávéval ízesítve, illetve édes teasütemények töltelékében is megtalálható.
Csoki krém:
Ha a párizsi krém kihűlt, habosítsuk ki 200-250 g vajjal vagy margarinnal (ízlés szerint).
Ebből a csoki krémből készíthetőek figurális torták is, mert megdermedve megfelelő tartása lesz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jók ezek az apró trükkök, amiket megosztasz, köszi! :)
VálaszTörlésKedves, tejszínhab!
VálaszTörlésAzt gondolom, hogy akinek szakmája annak természetesek ezek amiket Vili elmond.
De akik olyan hobbi cukrászok mint mi, azoknak aranyat ér minden szó, amit elmond nekünk!
Az egyik interjújában említi, hogy a cukrászok között, nem szokás praktikákat megosztani! Én nagyon örülök, hogy végre van egy igazi szakember aki nem rest a fortélyokat elmesélni, laikusoknak! Köszönjük, Vili! :-)
Kedves Vilmos,ez a krém kerülhet a fondan alá is vajkrém helyett?Nem szeretjük a vajkrémt,viszont nagyon szeretek burkolt tortákat csinálni...Kérlek válaszolj.Köszönöm
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésA párizsikrémet, vaj hozzáadásával, kihabosítva, lehet használni burkolt torták készítéséhez.
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni,hogy az alaprecepthez is 30-40 deka vaj/margarin kell,és még ezt keverjem ki újabb 30-40 deka vajjal/margarinnal? Nekem ez soknak tűnik.Én Hulala tejszínt használok,az is jó a krémhez?
Nem vagyok cukrász,de szeretek sütni.
Szombatra az iker húgaimnak sütök egy tortát,vagyis kettőt.Harminc évesek lesznek,ezért egy hármas,és egy nulla alakú tortát készítek.Az egyik csokis párizsi krémmel lesz töltve,teszek hozzá mandula aromát,hogy marcipános íze legyen.A másikhoz,a párizsikrémhez gesztenye masszát keverek,így csokis-gesztenye krémet kapok remélhetőleg.Kívülről fondant bevonatuk lesz,remélhetőleg . :)A fondant alá is párizsi krém kerül,de fehér csokival,és kakaó nélkül.Remélhetőleg sikerül. :)
Esetleg valami jó tanácsot kaphatnék Tőled a tortámmal kapcsolatban?
Üdvözlettel:Zita
Kedves Zita!
TörlésA párizsi krémet önmagában is ki lehet habosítani, ehhez ízlés szerint lehet adagolni a vajat. A Hulalát én nem szeretem, nekem túlságosan mű ízű. Ajánlom inkább az állati tejszínt.
Üdv: Vili
Köszönöm a kedves válaszod Vilmos!! :)))
VálaszTörlésTovábbi jó munkát,és szép napot Neked!!! :)))
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésGratulálok az oldalhoz, nagyon szépek a munkái! A legújabb grillázs hajó fantasztikus!
Alapkérdésem lenne, a párizsi krémbe a tejszín mindegy , hogy főzőtejszín vagy habtejszín?
Köszönöm,
Anita
Szia Anita!
TörlésMindenképpen a habtejszínt ajánlom.
Szia
VálaszTörlésmindent így csináltam de folyik :(:(:(
kihűlt és utána szerettem volna kihabosítani még vajjal. folyik. mit csináljak? menthető még valahogyan?
már nem folyik de elég tömény vaj ízű lett :(
VálaszTörlésKedves Vilmos, érdeklődnék, hogy a Párizsi krémbe ha mondjuk a kakaópor helyett olvasztott fehér csokit keverek azzal nagyon elrontom, vagy finom is lehet? Illetve mivel a vanília rudat viszonylag nehéz beszerezni, ezért vanília cukrot, vagy aromát használnék. Fondant alá szeretném használni a krémet és a piskóta közé. Előre is köszönöm a választ.
VálaszTörlésKedves Vilmos,
VálaszTörlésarra lennék kíváncsi ,hogy a kakaópor kihagyható, illetve milyen egyéb szilárd halmazállapotú hozzávalóval helyettesíthető? Nekem fehér, illetve rózsaszín krémre lenne szükségem, és ezt a jellegűt szeretném.
Köszönöm a segítséget,
Zsófi
Kedves Vili,
VálaszTörlésKedden sütök egy tortát, amihez ezt a krémet rendelték.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a mennyiség elegendő egy 23 cm-es torta betöltéséhez, bevonásához? Szükséges-e még extra vajjal kihabosítani vagy az alapkrém is megfelelő állagú a torta betöltéséhez?
Válaszod köszönöm,és nagyon jó volt az aprósütis tanfolyam, köszönjük:)
Üdv: Szofi
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésTegnap elkészítettem a Párizsi krémet és Isteni! Gyönyörűen lehet vele díszíteni és pofon egyszerű elkészíteni! Én mindenkinek csak ajánlani tudom! Nagyon hasznosak a videóid! Köszönöm! Szép napot Neked!
Üdv: Eszter
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésNarancsos párizsi krémet szeretnék készíteni.Kaphatok segítséget,hogyan készítsem?
Most csináltam meg a krémet már hül☺holnap fogom felhasználni esetleg egy kis eper aromával felturbózom még, remélem jó lesz.Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon finom lett, csak idő igényes!!
VálaszTörlésNagyon finom lett, csak idő igényes.
VálaszTörlésKedves Vilmos,
VálaszTörlésa Tátra csúcshoz jó úgy a krém hogy elkészült lehűlt és csak magában kihabosítom? Ezt nyomom az indiáner felvertre csúcs alakban? Mit javasol? Köszönöm.
Kedves Vilmos! Imádom a receptjeit, sokat megsütöttem. A családom egy ideje a vegán étrend szerint étkezik. Nem sikerül finom tojásmentes piskótát készíteni. Tudna nekem ebben segíteni?Köszönöm!
VálaszTörlésA nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, és ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, tanúskodni fogok a világ és az egyetemi hitel mellett (United. Credit411@gmail .com ) jóváhagyta és átutalta nekem a 2500000 kr összegű kölcsönt . A united.credit411@gmail.com a legjobb hiteltársaság a megbízható, megbízható, 1%-os kamatozású hitelhez. szüksége van ma kölcsönre, mindenféle kölcsönt kínálnak, forduljon hozzájuk még ma sürgős kölcsönért a united.credit411@gmail.com címen (UC credit) nem kér fedezetet. Élő bizonyság vagyok
VálaszTörlés