Pozsonyi kifli
Recept 20 db-hoz
Tészta
100 ml tej
2 db tojás sárgája
1 csipet só
1 rúd vanília kikapart belseje
1 kiesebb narancs reszelt héja
1 kisebb citrom reszelt héja
Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése
előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt
csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük
a sót a citrom és narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a
zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél
kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a
zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk.
Amint a tészta összeállt osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel.
Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.
Dió vagy máktöltelék készítése.
A megadott recept 20 kiflire elegendő. A diós vagy mákos
töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük. Tehát a
harminc tésztához egyszer készítsük el dióval, egyszer pedig mákkal.
135-140 ml víz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 csipet fahéj
Elkészítés:
Keverjük össze az édes morzsát a dióval, vagy a mákkal. A
többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió
vagy mák és a morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk ki belőle 30
g-os darabokat.
A sütemény összeállítása:
A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra.
Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük
ki. A diósból patkót a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos
sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével.
Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor
lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk. Amint megszáradt
rajta a fehérje, tegyük 200 C-fokos előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés
közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése