Összetett formatorta haladóknak. Nyilván nem pont ugyan ezt a tortát szeretnétek elkészíteni, de érdemes végignézni. Talán találtok benne olyan ötletet, amit hasonló, vagy akár teljesen más munkátoknál fel tudtok használni.
Töltsünk tégla alakú tortát. Dermedés után, vágjuk ki belőle, a cica oldalsó látképét.
Állítsuk talpra.
A maradék süteményből vágjuk ki durván a négy lábat.
Kerekítsük le a törzsét.
Finomítsunk a lábakon, ahol szükséges.
A maradék tora szélekből, kerekítsük ki a macska idomait.
Kenjük le saját krémjével.
Ebben a fázisban nem kell tökéletesen simára kenni. Tegyük hűtőbe.
Ha megdermedt, tegyük át papírozott lemezre és most kenjük simára, mert most könnyebb.
Ilyen bonyolult formát nehéz egyben leburkolni, ezért a két első lábát vágjuk le és burkoljuk külön.
A marcipánt gyúrjuk simára, szükség esetén mikrohullámú sütőben picit rámelegíthetünk, de csak pár másodpercig. Illetve vizes kézzel gyúrjuk át. Nyújtsuk, ki 3-4 mm vastagra tekerjük fel a nyújtófára és borítsuk a süteményre.
Az egyik kezünkkel igazítjuk, a marcipánt a másikkal simítsuk a tortára. A gumikesztyű szigeteli a kezünk melegét, így tovább simogathatjuk a marcipánt.
A kényesebb helyeken kezdjük, ahol valószínűbb, hogy szakadni fog a marcipán. Tehát ahol kicsúcsosodik a torta, vagy nagyobb szögben törik meg.
Hogy jobban kézre álljon, bátran fordítsuk meg lemezestül.
Vágjuk körbe.
Simítsuk el a marcipánt, hogy ne látszódjon a körbevágás.
Burkoljuk le a lábakat.
Jelöljük ki a szemek, az orr és a fülek helyét.
Kezdjük el felépíteni az arcát.
Háromszög alakú orr.
Csepp alakú szemfehérje.
Szemszín ízlés szerint.
Orsó alakú pupilla. Aranyosabb a hatása, ha teszünk bele fehér fényfoltokat, ezt helyezzük a pupilla és a szivárványhártya határvonalára.
A maradék kinyújtott burkolómarcipánból szúrjuk ki a megfelelő méretű füleket. Egyik „végét” vágjuk le a másik „végét” csípjük össze.
Húzzuk ki a szeme kontúrját ecsettel.
Lehetőség szerint airbrussal fessük meg a mancsát…
…fülét…
…és csíkozzuk a testét.
Helyezzük be az előre elkészített tragantbajszokat.
Tegyük csipkepapírra. A különálló első lábakat érdemes olvasztott csokoládéval vagy glazúrral rögzíteni. Kapott még egy masnit a nyakába, ennek a szalagjaival takarjuk ki az első lábak illesztés pontjait.
Kiegészítés! Most 2025-ben már sok mindent másképp csinálnék. Akkoriban nem volt ennyi tortadíszítő eszközt árusító bolt. Ha bármilyen eszközre szükségünk volt, valahogy magunk oldottuk meg. Például ma már biztosan nem csipkepapírra tenném, de akkor az állt rendelkezésemre. Ma szerencsére könnyedén be tudok szerezni tortatálcákat ,ha kíváncsi vagy honnan KATTINTS ERRE A LINKRE!
Vilmos!
VálaszTörlésPont erre volt most szükségem ugyanis jövőhétre egy rózsaszín párducot kell készítenem.
Szuper,hogy mindent lépésről-lépésre lefotóztál:-)
Köszönet érte!
NAGYON KOSZONYUK A RESZLETES LEIRAST ES A FOTOKAT!
VálaszTörlésNagyon szép munka,és így képekkel olyan egyszerűnek tűnik:)
VálaszTörlésFondan alá tudnál nekem finom nem túl vajas,nem folyós,kenhető,mégis finom csoki krémet?Előre is köszönöm neked.
Szia!
VálaszTörlésAjánlom a házi csokikrémet.
http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/H%C3%A1zicsokikr%C3%A9m
Üdv: Farkas Vilmos
Nagyon köszönöm az ötletet, és persze a fázisfotókat!!! Az enyém nem lett ilyen tökéletes, de nagy sikere volt....:)
VálaszTörlésSzia!! Szeretném megkérdezni, hogy a foundant vagy a marcipán a jobb a burkolásra? És hogy mennyi kell a cicához. Illetve, hogy az alap piskótát hány cm-es tepsiben sütötted hány tojásból.
VálaszTörlésVálaszod előre is köszönöm!
Csilla
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésKöszönöm az ötlet a cica elkészítéséhez. Nekem a kérdésem az airbrush festékszóróra vonatkozna. Milyen márkát lenne érdemes vásárolni ha tortákhoz és bonbonokhoz is szeretném használni:
Fúvóka átmérő (esetleg több)
alsó vagy felső tartályos
milyen kompresszor (paraméterei)
Válaszod előre is köszönöm!
Anita