Előszó

2014. május 6., kedd

Francia desszert, epres levendulás


Recept kb. 12 db formához

Levendula krém

200 ml tejszín
20 g cukor
1 db citrom reszelt héja
Egy teáskanálnyi levendulavirág
Egy vaníliarúd kikapart belseje
2 lap zselatin előáztatva

A tejszínt a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliával felforraljuk. Majd levesszük a főzőlapról, és belekeverjük a levendulát és a beáztatott lapzselatinokat. Kicsit állni hagyjuk, majd az egészet leszűrjük. És félgömbformákba töltjük, majd betesszük a mélyhűtőbe.

Amarántos csokilapok

Az olvasztott csokoládét vékonyan elkenjük szilikonos sütőpapíron és megszórjuk pattogatott amaránttal. Ha megdermedt felvágjuk a megfelelő méretűre. Ez lesz a desszert alsó lapja

Epermousse

3 egész tojás
1 citrom leve
100 g cukor
150 g fehércsokoládé megolvasztva
5 lap zselatin, beáztatva és felolvasztva
200 g tejszín felverve
400 g eper leturmixolva


Az egész tojásokat elkezdem habosítani, közben az epret és a cukrot felfőzöm 105 C fokosra, majd hozzácsurgatom a tojáshabhoz és kihűlésig habosítom. A fehércsokoládét fellazítom a tejszínhab felével, végül a többi összetevőt is hozzáadom, és lazán simára keverem. A krémet a piramisformába öntöm, kb. a feléig. A közepébe helyezem a kifagyasztott levendulás félgömböt, majd lezárom a csokilappal. Mélyhűtőben keményre dermesztem. A kész desszertet áthúzhatjuk ganacheal, vagy lefújhatjuk csokoládéval.
Ez volt a prototípus, kicsit más színekkel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése