Előszó

2011. április 1., péntek

Karamell torta, Caramel Cake



Alap piskóta recept 1db 23 cm-es tortára

8 db tojás kettéválasztva
160 g cukor
160 g liszt

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Basic sponge recipe for 1 piece of 23cm diameter Cake

Ingredients:

8 eggs separated
160g sugar
160g flour

Preparation

Preheat the oven to 160 C.
Cover the baking ring ground with baking paper.
Beat the yolk, churn up the foam.
Churn up the foam from the white egg and sugar, not too hard. It should be the same consistent as yogurt without beating.
Fold together the beaten yolk and beaten white carefully.
Little by little mix the flour into it.
With foam remove card pick it into the baking-ring and pull up till the ring edge, giving a concave shape for the sponge.
In 40 min bake the cake.


A krém recept 1 db 23 cm-es tortára elegendő

1200 ml tejszín (Állati)
600 g cukor
320 g fehércsokoládé

Az elkészítése roppant egyszerű. Felforraljuk a tejszínt és félretesszük. Egy nagy edényben, folytonos keverés mellett,, felolvasszuk a cukrot. Majd ha teljesen kristálymentes óvatosan (több részletben) hozzáöntjük a forró tejszínt. Ennél a pontnál vigyázni kell, mert a tejszín, a sokkal forróbb cukorhoz érve rögtön ki akar majd futni. Ezért kell nagy edénybe feltenni, hogy ne tudjon kiszaladni. Ha simára kevertük vegyük le a gázról, dobjuk bele a fehércsokoládét és keverjük simára. Ha langyosra hűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára. Be fog sűrűsödni. Másnap habosítsuk ki, de először csak lassú fordulatszámon, majd végül keverjük át egy kicsit gyorsabb fokozaton, de csak rövid ideig. Ha sokáig keverjük gyors fokozaton, akkor ki fog csapódni, ki fog ikrásodni. A cukor mennyiségével növelhetjük a karamell intenzitását. Saját ízlésemnek megfelelően állítottam be, de ez nyugodtan variálható.

A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk és a kikevert karamellkrémmel betöltjük. Ízlés szerint díszítjük. A díszítéshez habzsákot és nyomócsövet ERRE A LINKRE kattintva tudtok rendelni.
The cream recipe for 1 piece of 23cm diameter cake

1200 ml cream (animal)
600g sugar
320g white chocolate

Preparation:
The preparation is really simply. Boil the cream and leave it for a while. In a airy bow with continuous stir melt the sugar. Then if its crystal-free ( in more part) add the hot cream to it. At this point be careful, because if the cream touching the more hot sugar, wants to run out immediately. That is the reason we need to put them in airy bow, to stop form running out. When we stir to smooth, pull form the heat and drop the white chocolate into it and stir it to smooth again. When it’s tepid, put it in the fridge for one night. It will get dense. Next day churn up the foam, but firs just with slow speed, and then stir it with faster speed, but only for short time. If we stir it with fast speed, it will spring open. With added sugar we can raise the caramel intense. I set up this according to my taste, but it variable.

Cut the cold sponge to three parts and cream it with the caramel. Decorate as per your taste.

2011. március 25., péntek

Mákosguba Zilatortaformában


Mákos guba Zilatortaformában
Recept 1 db 12 szeletes zilatortaformához

1000 ml tej
200 g cukor
250 g darált mák
10 db kifli
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
3 db tojás sárgája

A szilikonformát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval.

A kifliket kb. 1 cm-es kockákra, vágom, és egy tálba helyezem, hozzá keverem a mákot. A tojás sárgáját kb.100 ml tejjel elkeverem. A többi tejet a cukorral, citromhéjjal, narancshéjjal és a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom, majd a tűzről levéve hozzá keverem a sárgájás elegyet, és leforrázom vele a kifliket. Óvatosan összekeverem, és beletömködöm az előkészített Zilatortaformába. 200 C-fokos előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütőm. Az üregeit tölthetjük lekvárral, vaníliasodóval…stb.