Recept 1 db 23
cm átmérőjű tortához
Piskóta
7 db tojás sárga
4 db egész tojás
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
A cukrot a tojás sárgájával és az egész tojással,folyamatos
kevergetés mellett csípősre melegítjük(max. 85 C- fok).Majd kihűlésig kemény
habbá verjük. A tojás habba óvatosan bele keverjük az olvasztott vajat és a
citrus héjakat. Végül bele forgatjuk a lisztet. A bekevert masszát előkészített
torta karikába töltjük,majd előmelegített sütőben 160C-fokon 45 perc alatt
készre sütünk.
Krém lefőzése
230 ml tej
3 db tojás sárgája
1 db vanília rúd kikapart belseje
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
Elkészítés
Egy kevés tejben feloldjuk a keményítőt és a tojás sárgáját.
A többi alapanyagot felforraljuk a tejjel,majd folyamatos kevergetés mellett
besűrítjük a keményítős résszel. Még melegen turmixszoljuk simára.
Torta betöltése
A kihűlt piskótát vágjuk három részre. A kihűlt krém alapot keverjük el egy kevés rummal(ízlés
szerint), majd lazítsuk fel 300
g felvert tejszínhabbal,fixáljuk három lap zselatinnal. A
bekevert krémet töltsük a torta lapok közé,ízlés szerint szórjunk bele friss
gyümölcsöt. A piskóta lapokat kevés rummal meglocsolhatjuk .Hűtőben egy
éjszakát dermesszük. Díszítés kevés tejszín habbal,friss gyümölccsel.
Ha esetleg szárazabbra sikerül a piskótánk, akkor töltés
közben a lapokat kenjük meg egy kevés cukorsziruppal, amelybe ízlés szerint
rumot is adagolhatunk.
Cukorszirup
80 ml víz
A két összetevőt forraljuk össze. Pikánsabbá tehetjük, ha
pár szelet citromot, narancsot is beleforralunk.