Előszó

2013. május 14., kedd

Oroszkrém torta



Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortához

Piskóta

140 g cukor
7 db tojás sárga
4 db egész tojás
90 g olvasztott vaj
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja
140 g liszt

A cukrot a tojás sárgájával és az egész tojással,folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük(max. 85 C- fok).Majd kihűlésig kemény habbá verjük. A tojás habba óvatosan bele keverjük az olvasztott vajat és a citrus héjakat. Végül bele forgatjuk a lisztet. A bekevert masszát előkészített torta karikába töltjük,majd előmelegített sütőben 160C-fokon 45 perc alatt készre sütünk.

Krém lefőzése

230 ml tej
170 g cukor
50 g keményítő
50 g vaj
3 db tojás sárgája
1 db vanília rúd kikapart belseje
Fél citrom reszelt héja
Fél narancs reszelt héja


Elkészítés

Egy kevés tejben feloldjuk a keményítőt és a tojás sárgáját. A többi alapanyagot felforraljuk a tejjel,majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a keményítős résszel. Még melegen turmixszoljuk simára.

Torta betöltése

A kihűlt piskótát vágjuk három részre. A kihűlt  krém alapot keverjük el egy kevés rummal(ízlés szerint), majd lazítsuk fel 300 g felvert tejszínhabbal,fixáljuk három lap zselatinnal. A bekevert krémet töltsük a torta lapok közé,ízlés szerint szórjunk bele friss gyümölcsöt. A piskóta lapokat kevés rummal meglocsolhatjuk .Hűtőben egy éjszakát dermesszük. Díszítés kevés tejszín habbal,friss gyümölccsel.

Ha esetleg szárazabbra sikerül a piskótánk, akkor töltés közben a lapokat kenjük meg egy kevés cukorsziruppal, amelybe ízlés szerint rumot is adagolhatunk.

Cukorszirup
200 g cukor
80 ml víz

A két összetevőt forraljuk össze. Pikánsabbá tehetjük, ha pár szelet citromot, narancsot is beleforralunk.


2013. április 14., vasárnap

Mákos csiga


Recept kb. 34 db-hoz

100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
240 g liszt
50 g nádcukor
35 g olvasztott kakaóvaj( plusz a lekenéshez)
1 egész tojás
4 g
15 g friss élesztő
180 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja








Az összetevőkből gyúrjunk lágy selymes tésztát. Majd légmentesen letakarva érleljük 1 órán keresztül.

Máktöltelék:

60 g daráltmák
80 g nádcukor
Ízlés szerint őrölt fahéj, reszelt citromhéj, reszelt narancshéj

A megérett tésztát nyújtsuk ki lisztezett asztalon kb. 4 mm vékonyra, négyzet alakúra. Majd kenjük meg olvasztott kakaóvajjal. Terítsük szét rajta a bekevert máktölteléket.









Majd kissé fröcsköljük meg kakaóvajjal, végül tekerjük fel, és vágjuk fel kb. 2 cm vékony szeletekre. Pakoljuk szilionos sütőpapírral fedett tepsire.









Párás meleg helyen kelesszük 30 percig, majd 210 fokon süssük 8-10 percig. Miután kivettük a sütőből, kenjük le forró lekvárral. Végül köszönjük meg, a gyerekeknek a segítséget.

2013. április 3., szerda

Micimackó


Sajtos Croissant


Recept kb. 24 db-hoz

Tésztarész

375 g finomliszt
375 g rétesliszt
400 ml tej
135 g kefir, vagy joghurt
35 g
30 g élesztő
30 g porcukor
3 evőkanál Oliva olaj

Az összetevőkből gyúrjunk sima lágy tésztát, ha szükséges adjunk még hozzá folyadékot, illetve lisztet. Vágjunk egy keresztet a tetejére, majd takarjuk le légmentesen, és egy órán keresztül pihentessük. Addig gyúrjuk be a vajrészt.

Vajrész

300 g hideg  vaj
60 g liszt

Az összetevőket a lehető legkevesebb mozdulattal dolgozzuk össze. Nem szabad megolvadnia, éppen hogy csak vegye fel a lisztet. Tegyük nejlonzacskóba és formázzunk belőle vékony négyzetet. Hűtőben dermesszük.

A lepihent tésztából négy irányba nyújtsunk kis nyúlványokat, a tészta középrészét hagyjuk vastagabbra(úgy nézzen ki, mint egy négylevelű lóhere). Helyezzük a vastag részre a vajrészt, és a négy kis nyúlvánnyal csomagoljuk be négy irányból, Ügyeljünk rá, hogy sehol se látszódjon ki a vaj, és hogy a lisztet söpörjük ki a rétegek közül. A tésztát nyújtsuk hosszúkás téglalap formára, majd hajtsuk be szimplán. Ez azt jelenti, hogy gondolatban osszuk három részre, majd az egyik majd másik oldalát hajtsuk középre, hogy egymásra rétegződjön. Fordítsuk el a tésztát 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban, ezúttal duplán kell behajtanunk, ez azt jelenti, hogy gondolatban elosszuk a tésztát négy függőleges vonallal. A tésztát a két szélétől kezdve, behajtjuk a középvonalig, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk( mintha becsuknánk egy könyvet). Takarjuk le nejlonnal a tésztát és hűtőben húsz percig pihentessük. Ezután ismét forgassuk el a tésztát 90 fokkal nyújtsuk ki és újra egy szimpla hajtást végezzünk rajta. Takarjuk le és ismét pihentessük 20 percig hűtőben. Ezután a tészta feldolgozásra kész. Nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra, téglalap formára. Vágjuk fel kb. 8 cm széles, és 15 cm magas háromszögekre. Csomagoljunk bele kis sajtcsíkokat. ( Figyelem minél több sajtot teszünk bele, annál nagyobb lyuk lesz a kisült croissant közepén, valamint ha túl sok a sajt, akkor az alatta lévő tésztarész nem fog átsülni.) Gurítsuk fel a tésztákat, figyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük le egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Párás de nem túl meleg helyen kelesszük 30 percig. 200 C-fokos előmelegített, gőzős sütőben süssük 22-25 percig.

Opel astra coupe