Kellemes és igényes torta, amely ötvözi a karácsony alap ízeit, olyanokat, mint a narancs, dió és csokoládé.
Diós piskóta 1 db 23 cm átmérőjű tortaformához
8 db tojás kettéválasztva
160 g nádcukor
130 g liszt
30 g finomra darált dió
160 g nádcukor
130 g liszt
30 g finomra darált dió
Csipet fahéj
1 db narancs reszelt héja
A tojás sárgáját keverjük habosra a reszelt narancshéjjal. A tojás fehérjét a nádcukorral verjük nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a tojás fehérjét. Végül óvatosan forgassuk bele az összekevert lisztet, diót, fahéjat. A masszát töltsük a tortaformába és 160 C-fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre. Kisütés után rögtön fordítsuk, sütőpapírral borított forró tepsire.
Jó minőségű narancslekvár, amennyiben otthon szeretnénk elkészíteni, ajánlom Sanyi narancslekvár receptjét:
Csokikrém
300 g nádcukor
7 db egész tojás
400 g vaj
160 g kakaópor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
A vajat habosítsuk ki a vaníliával, és keverjük bele a kakaópórt. A tojásokat a cukorral melegítsük csípősre, maximum 85 C-fokra. Ezt úgy szoktam megoldani házilag, hogy lábosban felteszem a gázra és kézi habverővel folyamatosan keverem, addig, míg csípősen forrónak nem érzem, amikor beledugom az ujjam, (ha tovább melegítem rántotta lesz belőle). Ezután kihűlésig kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség kb. egy 23 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő
A kihűlt dióspiskótát háromfelé vágjuk, és minden lapot kenjünk meg narancslekvárral, majd töltsük össze a csokoládékrémmel. Két órára tegyük hűtőbe, majd húzzuk át ganache-al.
Ganache:
500 g étcsokoládé (60 % kakaótartalommal)
500 ml állati tejszín 30 % zsírtartalommal
Igaz, hogy ez a torta nem az olcsó kategóriába tartozik, de nagyon, nagyon, nagyon finom lehet!
VálaszTörlésHű, ez csodaszép, és ezek az összetevők! Nem semmi, nagyon fincsi íze lehet! :D
VálaszTörlésKedves Vilmos,
VálaszTörlésNagyon szép a torta és fantasztikus lehet az ízvilága is. Azt szeretném megkérdezni, hogy hol lehet ilyen jó szilikonformát vásárolni, amivel a végén csokidíszt készítesz?
Köszönöm a választ.
Üdv.: Zafír
Szia, Zafír!
VálaszTörlésA fólia, amivel a csokoládédíszt készítem, saját gyártmány. Készítési elvét fázisfotókon megtekintheted az alábbi bejegyzésben:
http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/01/elegans-csokoladedisz.html
Kedves Vilmos,
VálaszTörlésKöszönöm a gyors választ. Gyönyörűek a bejegyzésben megtalálható tortadízsek.
A ganache-hoz a csokoládékat meg lehet vásárolni áruházakban is, vagy kizárólag cukrászdáknak/cukrászoknak forgalmazzák?
Eddig még nem láttam ilyet, lehet, hogy nem kerestem elég figyelmesen.
Köszönöm a választ!
Üdv,Zafír
Szia, Zafír!
VálaszTörlésTermészetesen a csokoládét bármilyen közértben beszerezheted. Csak arra kell figyelned, hogy meglegyen a megfelelő kakaótartalma ezt a csomagolásán jelzik.
Tisztel Vilmos!
VálaszTörlésÉrdeklődnék, hogy elbírná-e a torta ízvilága, ha a piskótát a narancslekvár-kenés előtt megspriccelném egy kis rummal?
Köszönettel
Szerintem jó ötlet.
TörlésTisztelt Vilmos!
VálaszTörlésA kakaópor helyett használhatok olvasztott vagy reszelt csokoládét?
Tisztelt Olivér!
TörlésEgy jó minőségű olvasztott csokoládéval, még finomabb is lesz.
Szia Vili, megsütöttem a tortát a szilveszteri vacsorához, isteni lett, a vendégek odáig voltak. :D
VálaszTörlésÜdv: Ádám