Előszó

2012. április 20., péntek

Zsemle



Recept 8 db-hoz

Készítsünk kovászt

100 g liszt
70 ml langyos víz
8 g élesztő

A kovász összetevőit gyúrjuk össze, és letakarva érleljük 3 órát.

100 g tönkölybúzaliszt
300 g finomliszt
8 g só
8 g cukor
8 g élesztő (friss)
½ citrom leve
230 ml víz

A megérett kovászt, és az összetevőket gyúrjuk össze, és fél óráig pihentessük. Majd gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük. Ezután osszuk nyolc egyenlő részre és gömbölyítsük fel. Kelesszük 40 percig gőzös légtérben 35-40 C-fokban. Sütés előtt érdemes a felületét vízzel lespriccelni, ehhez használjunk virágpermetezőt. Majd süssük 250 C-fokon 15 percig. Amint kivettük a sütőből rögtön spricceljük le kevés vízzel újra, vigyázzunk, nehogy eláztassuk.


1 megjegyzés:

  1. mi történik ha nem érleljük elég ideig a kovászt pl ha nincs időnk rá? nem lesz olyan jó a tészta?

    VálaszTörlés