Alap kakaós piskóta recept, egy 23 cm átmérőjű tortakarikára
8 db tojás kettéválasztva
160 g cukor
130 g liszt
30 g kakaópor
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral. A tojás sárgáját a habosra keverjük. A tojás fehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot keverünk, majd óvatosan összekeverjük a kihabosított sárgájával. Végül a lisztes kakaóport óvatosan hozzákeverjük. Előkészített tortakarikába töltjük. Előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Capucchino krém
1000 ml állati tejszín
400 g fehércsokoládé
100 g cukor(elhagyható)
4 evőkanál daráltkávé (ízlés szerint)
A daráltkávét 2 db kávépárnába töltjük és a tejszínnel és a cukorral felforraljuk. Majd a kávépárnákat kivesszük és a fehércsokoládét botmixerrel beleturmixoljuk. A kapott krémet ezután lehűtjük minimum 9 C-fokosra. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy legyen ideje jól áthűlni. Ha kihűlt alacsony fokozaton lassan kihabosíthatjuk. Ha túl gyorsan, vagy ha túl sokáig keverjük, akkor könnyen kicsapódhat, kiikrásodhat.
A kihűlt kakaós piskótakarikát háromfelé vágjuk, és a krémmel betöltjük. Ízlés szerint díszítjük.
Ezt a receptet a Decanter magazin, a Gourmet Guide 2011 című különszámában publikálta.
Üdv!
VálaszTörlésLenne egy kérdésem! Mi az a "kávépárna"? Lehet valamivel helyettesíteni? Hogy készítse az, akinek nincs ilyenje, csak sima "mezei" :) kávéfőzője?
Köszönöm! F.Jutka
Szia, Jutka!
VálaszTörlésA kávépárna egy olyan kis műanyag szerkezet ami mikroszemcsés szűrővel van ellátva. Bele lehet tenni a daráltkávét aztán csak, beledobod a felforrt tejszínbe és az így nem lesz zaccos. Másképp is meg lehet oldani, a lényeg hogy ne legyen zaccos a tejszín. Pl.: lehet kapni kis filterekben is kávét, vagy egyszerűen beleszórod a daráltkávét és aztán átszűröd, egy apró szemcséjű szűrővel.
Halló kedves Vilmos!
VálaszTörlésAjánlanám a zaccos kávé helyett a közismert Nesscaffét, én azzal dolgozom és nagyon jól helyettesíthetö így a darált kávé. Kitünöen lehet az eröösségi fokot is szabályozni, ha több vagy kevesebb kell bele. Forró vízben feloldva lehet a tejszínbe is beletenni. Lehet igen kevés vízzel is dolgozni, így nem lesz klönösen semmilyen folyadék felhigítva.
Üdvözletem és sok sikert a kitünö receptekhez, nagyon élvezem az oldalát:
Zsuzsi
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a receptet. Kisfiam eddig nem rajongott a tortákért, túlzás nélkül állíthatom egy szeletet sem evett még soha semmiből meg egyszerre, de ez a recepet nagyon ott van!!! Ebből repetázott. :))
Köszönjük szépen!
Kedves M&M!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, ezt a kedves visszajelzést.
Szia!
VálaszTörlésMost nézem, angolul is odaírtad a receptet! Szuper! :) A collagen cream itt fresh cream néven fut, sztem érdemes lenne odaírnod, nehogy a hétköznapi háziasszony bejárja az egész várost. :)))
Kellemes ünnepeket kívánok Neked és az egész családodnak!
M&M
Most csináltam meg a tortát, és is Nescafe-t tettem bele, csak úgy, a forró tejszínbe, gyönyörűen elolvadt! Mit mondjak...isteni lett!!!!!!!!!!!!!!!! A megmaradt krémből pedig pohárdesszert készült! Köszönöm!!! :)
VálaszTörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésA párom nagyon szeretne krémest enni, de nem szereti a pudingporból készültet.Örülnék ha megosztanál velem, velünk egy jó receptet főzött krémmel.Majd egyszer persze, ha ráérsz.
Köszöm szépen:Évi
Kedves Évi!
VálaszTörlésTervezek krémesről is készíteni receptvideót. Addig is ajánlom, az Ekler fánkról készült receptvideót. Ebben is ugyanaz a krém van, mint a krémesben. http://farkasvilmos.blogspot.com/search/label/Ekler%20f%C3%A1nk
Segítség!!! :) A 12 szeletes Zila formába hány tojásos piskóta kell? Mekkora az űrtartalma? :)
VálaszTörlésÉs az 1cm-es keretbe?
Előre is köszi!
Balogh Nóra
kedves "mester"... a könyvben "Gourmet Guide" csak 150ml tejszin szerepel és nem 1500ml mint önnél...???
VálaszTörlésKedves "Névtelen"
TörlésAz észrevétel helyes. Eddig nekem sem tűnt fel, hogy rosszul közölték a receptemet. Remélem, hogy senki sem próbálta fél bögre tejszínnel elkészíteni.
Szia Vilcsi!
VálaszTörlésMost fogjuk kipróbálni ezt a tortád:)
Márk imádja ezt a videód, sokszor megnézzük.
Puszi
Sziasztok! Nem egyszerűbb az előrelefőzött kávét hozzáönteni??????? Én szakbarbár vagyok,de paraszti ésszel én így csinálnám...
VálaszTörlésÚgy felhígítanád a krémet.
TörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésElkészítettem a cappuccino tortát tanácsaid alapján. Csodálatosan sikerült nagyon köszönöm. Valóban nem szabad a habot keményre verni, most nem esett össze a torta alap. A krémhez a kávét teatojásba tettem, mivel kávéfilterem nem volt. Még egyszer köszönet érte, megszépítette a szülinapi ünneplét.
Sok sikert a további fantasztikus munkáidhoz és oszd meg velünk ezután is a tudományodat.
Üdvözlettel: Kati
Kedves Kati!
TörlésÖrülök, hogy jól sikerült. Had kérdezzem meg, hogy a krém mennyisége megfelelő volt-e? Mert erről eltérő visszajelzéseket szoktam kapni.
Üdv: Farkas vilmos
Szia Vilmos!
VálaszTörlésNekem a krém elég volt, sőt a habzsákban még maradt is és azt a torta külsején díszítésre használtam fel.
Üdv: Kati
Kedves Vilmos!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, a héten ki is próbálom.
Egy kérdés: kislányom szülinapjára csokitortát szeretnék készíteni, de a legtöbb csokitöltelék tojás és vaj alapú (mint a te - szintén nagyon jól kinéző és hangzó - karácsonyi csokitortádé). A cappucino tortánál leírt eljárással megfelelő állagú krémet lehet készíteni étcsokival (finomra azért nem kérdezek rá, mert azt majd legfeljebb kikísérletezem)? És habfixáló nem is kell hozzá?
Köszi, üdv
Gabi
Nagyon, nagyon finom sütemény, köszönöm!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHa 26-os, vagy 28-as tortakarikát használnék, hány tojással számoljak?
Szia! Szerintem 9 db elég.
TörlésKöszönöm!
TörlésSzia
VálaszTörlésNagyon finomnak néz ki ez a torta még képernyőn keresztül is :)
Most szeretném kipróbálni. Egy 28-as karikába mennyivel több krém kell? Mennyi tejszínből?
Köszönöm :)
Kedves Vilmos,
VálaszTörlésnagyon finomnak ígérkezik, de a krém nem verődik fel. Még mindíg folyékony. Mit csinálok rosszul?
Üdv.: Rita