Előszó

2012. április 9., hétfő

Tiramisu


Recept egy 19x30 cm-es jénai edényhez.

5 db egész tojás
5 evőkanál kristálycukor
500 g mascarpone
Kávé
50 ml Amaretto likőr
Babapiskóta

Az egész tojásokat a cukorral folyamatos kevergetés mellett csípősen forróra hevítem (max. 85 fok). Majd erős habot verek belőle. A hab ¼ részével fellazítom a mascarponét, majd a többi tojáshabot is óvatosan hozzákeverem. Készíthetem jénai tálban, ilyenkor egy réteg kávés likőrbe áztatott piskóta és egy réteg krém, majd még egy réteg áztatott piskóta és még egy réteg krém. A tetejét kakaóporral megszórjuk. 12 órát pihentetjük hűtőben felszolgálás előtt. Illetve összeállíthatjuk adagonként kehelyben, vagy csokoládé kehelyben.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon ízlésesen néz ki ebben a pohárban.
    Nekem a szakvizsgán az egyik tételem tiramisutorta volt, és lehúztak azért, mert állt össze rendesen 3 óra alatt, és folyt... Nem tudom, mennyi zselatint képzeltek hozzá hogy megálljon, de véleményem szerint az már valami más lett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtommal nem jár bele zselatin, viszont 12 órát hűtőben kell pihentetni.

      Törlés
    2. Igen, próbáltam ezzel érvelni (még a tankönyvben is ez áll), de sajnos a vizsgabizottságot nem hatotta meg, a vizsgabiztos-asszony váltig állította, hogy neki márpedig 3 óra alatt meg szokott húzni zselatin nélkül...
      Én sem teszek bele soha zselatint egyébként.

      Törlés
  2. Zselatin??? Soha! :o)))
    Végre valaki nem rummal vagy konyakkal írja a receptet, hanem mandulalikőrrel!!!

    Nagyon jó az oldal, rengeteg hasznos dolgot tanultam már belőle, és nem utolsó sorban nagyon sok sütit/tortát megsütöttem már jelentős sikerrel! :o)

    Köszönöm Vilmos!

    Betty

    VálaszTörlés
  3. Én is így készítem -:))Valahogy nem szeretem, ha nyers tojásból csinálják.
    Kedves Vilmos, annyi jó ötletet kaptam ettől az oldaltól. Be kell vallanom 40 éve vagyok háziasszony, de azóta szuper a piskótám mióta úgy sütöm ahogy tőled tanultam. Semmi sütőpor és a fehérjét nem verem "kőkeménnyé". Így soha nem esik össze, és szép egyenes a teteje.
    Köszönöm, hogy megosztod velünk a fortélyokat.
    rozalindaa/nlc cafe

    VálaszTörlés