Előszó

2024. december 8., vasárnap

Verseny

Tegnap három diákommal részt vettünk az Illésy gasztro kupán. Gratulálok a gyerekeknek, a fáradhatatlan kitartásukért, a belefektetett munkájukért és idejükért. Bitter Hanna kakaófestés ezüstérem. Hamar Krisztofer(Cukrász tanuló artisztika) Kung-fu panda bronzérem. Reiner Viktória(Cukrász tanuló artisztika) sárkány csontváz bronzérem. Ezek a gyerekek olyan munkákat tettek le az asztalra, amit felnőtt cukrászoknak kb. a 10%-a képes csak elkészíteni(mert nem képes rá, vagy nem akarja). Néhány szó arról, hogy mit látunk a képeken. Kakaó festés: egy cukor lapra kakaóporral festünk, amit alkohollal oldunk. Mindig van egy adott témakőr, idén a star wars volt. Szerintem a tanulóm csodálatos, letisztult munkát tett le az asztalra. Szándékosan úgy készítettem fel, hogy nem rajzolhatja elő ceruzával(nem is tette). A 14 versenymunka közül, több mint a felében vettem észre az előrajzolás nyomait, ezt egyértelműen tiltanám. A kung-fú panda minden eleme ehető anyagból készült. Természetesen olyan formában, hogy bírja az egész napos meleget. A nunchaku a kezében a legerősebb, legfinomabb munka a tortában. Zöld fehér csokoládé szivarokból áll, amelyek fehér csík betétekkel kaptak bambusz hatást. Ezek hagyományos csokiszivar készítési technológiával készültek(temperál, kikenni a gránitlapra, fehér betét  rákenése, majd egy 40 cm-es spakli segítségével határozottan megtolni, hogy felpöndörödjön. Ez egyszerűen hangzik, de a 11.-es tanuló 2*4 órán keresztül gyakorolta, mire elégedett lett vele. A két bambuszt pedig cukorból készült lánc köti össze, ami rendkívül törékeny. Különösen nagy gondot fordított a tanuló a deszka burkolására(mivel szeret éjszakázni). Nem szeretett volna egy egyszerű füves talajt, így az egyik filmből kiemelt járólap mellett döntött(pici unszolásomra). 

A sárkány csontváz: Sajnos a rutinos versenyzőm év elején a lábát törte. Így sokkal később tudta elkezdeni a felkészülést. Le is akartam beszélni az indulásról, mert nem akartam őt terhelni, de hajthatatlan volt. A téma tehát: Az utolsó sárkány. Ami egy múzeumban van kiállítva, erre hajaz a márványhatású talapzat. Tragantbol készült, tehát rendkívül törékeny(Itt kérem megértését annak akire rászóltam, mert neki támaszkodott az asztalnak). Az elemek pedig glazúrral lettek össze ragasztva(Lécci ne írd le kommentben, hogy miért nem ezzel vagy azzal az anyaggal dolgozott, amivel stabilabb lett volna. Azért nem mert ez így értékes.) Egyben nem is próbáltuk meg szállítani,(ami két órás út) csak a legstabilabb részét, majd a helyszínen lett összeállítva. A hazautat viszont épségben megúszta. Sajnos az idő rövidsége miatt Viki nem tudott a végére érni, hiszen magasba emelt szárnyakat is tervezett a sárkányhoz. Így a megítélt bronzéremmel elégedett volt.

Még egy apró észrevétel, illetve javaslat a verseny szervezőinek. Van valami, ami nagyon zavar a tanulóversenyekkel kapcsolatban. Nehéz  kiszűrni, hogy mennyi valóban a tanuló munkája és mennyit készített el belőle a felkészítő tanár. Sajnos rendszeresen látni a kipakolás időszakában is, hogy valamely munkákat a tanárok végzik a tanulók helyett. Javaslom, hogy a kipakolás idejére küldjék ki a tanárokat.




2024. november 7., csütörtök

Paprikás zsemle



Recept 18 darabhoz

Kovász:

50 g élesztő

150 g liszt

150 ml víz

Az összetevőket keverjük össze, és letakarva 3 órát érleljük. Majd gyúrjuk össze az alábbi összetevőkkel:

850 g liszt

10 g őrölt pirospaprika

100 g sült zsír (legjobb a hús sütésből maradt zsír)

20 g só

1 db egész tojás

350 ml víz


A begyúrt tésztát letakarva, meleg helyen fél órát érleljük, majd virgoljuk át és újabb fél órát érleljük letakarva. A megérett tésztát osszuk 18 egyenlő részre(93-95g). A tésztákat gömbölyítsük fel és helyezzük sütőlemezre. Érdemes megspriccelni vízzel, majd meleg helyen 35 percet keleszteni, közben folyamatosan párásítani. A megkelt zsömléket vágjuk meg ollóval, vagy késsel. Spricceljük meg virágpermetezővel, és szórjuk meg magvakkal ízlés szerint. Én napraforgó magot használtam. 250 C-fokon süsük 20-22 percig gőzös sütőben.









2024. október 29., kedd

Piskótarolád ágazati vizsgára


Recept:

3 db tojás kettéválasztva

60 g liszt átszitálva

60 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

Fél citrom reszelt héja

Miután mindent előkészítettünk. A tojás fehérjét félig felverjük, ekkor hozzáadhatjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd nem túl kemény habbá verjük. A tojás sárgáját egy kevés fehérje habbal simára keverjük, majd a fehérjével pár mozdulattal márványosra keverjük, egy hablapát segítségével. Végül beleforgatjuk a lisztet, a lehető legkevesebb mozdulattal. 180-190 C-fokon 10 perc alatt megsütjük. Még meleg állapotában forró lekvárral töltjük.






2024. október 19., szombat

Narancsos diós trüffel torta

 

Ezt a tortát egy családi ebédhez készítettem, a kicsi lányom kérésére. Szándékosan ilyen házias a külsője. Nem kívántam egyáltalán díszíteni. Nézzétek el nekem!

Recept 1 db 18 cm átmérőjű tortához
Trüffel krém:
500 ml tejszín(30%)
250 g étcsokoládé

100 g kandírozott narancshéj apróra vágva
½ narancs reszelt héja

A tejszínt hevítsük gőzölésig, majd keverjük simára a csokoládéval. Ha lehűlt tegyük hűtőbe és egy éjszakán keresztül pihentessük. Töltés előtt óvatosan habosítsuk ki a narancshéjakkal.

Piskóta:
4 tojás kettéválasztva
80 g barnacukor
10 g vaníliás cukor
80 g liszt
12 g kakaópor
80 g étcsokoládé
80 g vaj
100 g pirított dió durvára vágva
fél narancs reszelt héja

A lisztet és a kakaóport szitáljuk le és keverjük össze. A csokoládét olvasszuk meg, majd keverjük simára a vajjal, a narancshéjjal és a pirított dióval. A tojás sárgáját habosítsuk ki és keverjük el a csokoládés résszel. A tojás fehérjét verjük nem túl kemény habbá, a barna cukorral, majd lazítsuk vele a csokoládés részt, végül forgassuk bele a lisztes kakaóport egy hablapát segítségével. Töltsük a tortakarikába és süsük 160 C-fokon 60 percet.

Ha kihűlt a piskóta vágjuk négy részre. A lapokat locsoljuk meg egy narancs kifacsart levével. Töltsük össze a kikevert krémmel.


2024. június 28., péntek

Ingyenes felnőtt képzés a Giorgió Perlascában

Ha Te is szeretnél hasonló süteményeket készíteni, gyere az ingyenes, 8 hónapos felnőttképzésre szeptembertől, cukrász, szakács, pincér szakmákra IDE kattintva jelentkezhetsz.





2023. november 4., szombat

Macaron 2

Macaron

100 g mandulaliszt
100 g porcukor
37 g tojásfehérje
(Festék, ha szükséges)
100 g kristálycukor
27 g szűrt víz
37 g tojásfehérje

Az átszitált mandulalisztet és porcukrot tegyük egy nagyobb edénybe. A cukrot és a vizet közepes lángon melegítsük 120 C-fokra és lassan csurgassuk a habosodó fehérjéhez, majd kihűlésig háborítsuk. A mandulalisztes részhez közvetlenül az elött keverjük a tojás fehérjét,  mielőtt hozzákevernénk a lehűlt tojáshabot. Dresszírozás után minimum 40 percet szárítjuk. A cukeeshop sütőjében 120 C-fokon sütjük 18 percet.(Ez otthoni sütőben 145 C-fok is lehet.)
A jó macaron félgömb alakú, pici kiforrt talpacskával. Kívül fényes és roppanós, belül pedig kellemesen lágy. Sűrű krémekkel szokás összetölteni, és egy éjszakát állni kell hagyni, hogy kellemesen összeérjen.

Macarontöltelékek

Pisztácia
400 g Állati tejszín
300 g fehércsokoládé
50 g pisztácia paszta
100 g vaj
1 csipet só
Esetleg pici 1zőld és 3sárga festék 

Forraljuk fel a tejszínt a sóval, majd öntsük a többi alapanyagra. Pár percig hagyjuk olvadni, majd dolgozzuk el botmixerrel. Hűtsük le egy éjszakán keresztül, majd lassú keveréssel habosítsuk ki, de csak annyira, hogy tartása legyen. 

Banános töltelékkel

150 g vaj
100 g tejszín
240 g étcsokoládé
240 g érett banán
50 g rum

A banánt turmixoljuk le és tegyük rá az olvasztott étcsokoládét, valamint a vajat. A tejszínt hevítsük gőzölésig(70 C-fok), majd öntsük a többi összetevőre. Turmixoljuk össze, majd ha lehűlt a, keverjük át a rummal.


 

2023. május 15., hétfő

Aprócukrász Nyári Tábor 2023



Apró cukrászoknak szóló kezdő és haladó szintű nyári cukrász táborunk, egy felejthetetlen élményt és időtöltést jelenthet a 7-14 éves gyermekeknek a nyári szünidőben. Cukrász táborunk tele sütéssel-főzéssel, „cukrászkodással”, játékokkal, szórakoztató programokkal és igazi kreatív kulináris élményekkel. Minden héten, a hét 5 napján a gyerekek betekintést kapnak a profi cukrászok munkájába, hiszen az ő vezetésükkel saját kezűleg készíthetik el a finomabbnál finomabb édességeket és desszerteket, édes és sós süteményeket. A kis cukrászmesterek profi cukrászaink vezetésével vidám hangulatban, de komoly munkával tanulják meg az édességek elkészítési technikáit és titkait, akár kedvet kapva ennek a csodás szakmának a további gyakorlására.

Lányok és fiúk, szeretettel várunk benneteket!

Részletek és jelentkezés erre a linkre kattintva