2012. február 17., péntek
Charlotte torta (zselatinmentes)
Recept, egy kb 10 szeletes formára :
Vaníliakrém
50 g felvert tejszín
50 g fehércsokoládé
¼ Rúd vanília kikapart belseje
A vaníliakrém elkészítésével kezdjük a munkát. Ugyanis ezt egy kis félgömb formába fogjuk tölteni ezután ki fogjuk fagyasztani. Ha otthon nincsen félgömbformánk, használjunk egy kisebb merőkanalat erre a célra.
Tehát a krém elkészítése:
A nem túl keményre felvert tejszínhez, adjuk hozzá az olvasztott fehércsokoládét és a vaníliamagokat, majd gyors mozdulatokkal keverjük össze egy habverő segítségével. A kikevert krémet töltsük a félgömbformába, majd ütögessük meg az alját, így nem lesz buborékos. Tegyük mélyhűtőbe.
Málna alap
200 g friss málna
20 g keményítő+ pici víz (kb. 30 ml)
A málnát botmixerrel pépesítjük.
A keményítőt elkeverjük csomómentesre egy pici vízzel, majd hozzákeverjük a málnához. Ezt az elegyet folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. Az összefőzött málnaalapot kiterítjük egy tányérra és lehűtjük.
A következő lépésben elkészítjük a piskóta tekercset és a Charlotte torta alsó piskótáját.
3 tojás kettéválasztva
60 g liszt
60 g cukor
Készítsük elő a sütőpapirokat. Szükség van egy kb. 20x35 cm es téglalap alakúra erre fogjuk kikenni a roládnak való piskótát. Valamint szükség van egy másikra, amire felrajzoljuk az alsó kerek piskóta méretét.
Piskóta elkészítése
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük.
A két tojáshabot összeforgatjuk, majd óvatosan belekeverjük a lisztet.
A piskóta 1/3-ad részéből kikenjük a torta kerek alsó lapját. A többiből kikenjük a téglalapot a piskóta roládhoz. Előmelegített 200 C_fokos sütőben kb. 6 perc alatt süssük arany barnára.
A kisült piskótákat fordítsuk sütőpapírra. A rolád lapját enyhén nyújtófázzuk meg, hogy egyenletesen vastag legyen. Ha langyosra hűlt, kenjük meg a tépett felét forró málnalekvárral és szorosan tekerjük fel. A roládot papírba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.
Charlotte forma előkészítése:
A félgömb alakú formánkat béleljük ki folpackkal, vagy alufóliával.
A piskóta roládból vágjunk fél cm vékony szeleteket, és szorosan rakjuk ki a formát.
A torta betöltése:
A málna alapot keverjük csomómentesre, majd keverjünk hozzá 150 g felvert tejszínt és 50 g olvasztott fehércsokoládét. A krémet egyenletesen simítsuk el a Charlotte formában.
Most vegyük ki a mélyhűtőből a félgömbformába dermesztett vaníliás krémet. Mártsuk a formát forró vízbe, így könnyen kifordíthatjuk belőle a vaníliakrémet. Ezután nyomjuk a málnakrém közepébe.
Tejcsokoládés krém
Egy habverő segítségével keverjünk össze 150 g felvert tejszínt 100 g olvasztott tejcsokoládéval. Töltsük a többi krémre, majd zárjuk le a kerek piskótalappal.
A tortát szeletelés előtt érdemes egy éjszakán át hűtőben dermeszteni.
Címkék:
Chatlotte torta,
Farkas Vilmos,
fehércsokoládé,
málna,
receptek,
tejcsokoládé,
Zselatinmentes torta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Lájkoltam:)
VálaszTörlésKöszi!
VálaszTörlésElképesztően jól néz ki!Az ilyen csak finom lehet:)
VálaszTörlésSzépséges :)
VálaszTörlésnagyon szép, és bíztató az ízét illetőleg. :)
VálaszTörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésA fenti krémek felhasználásával szeretnék készíteni egy vakondtúrás-tortát. Elképzelésem szerint egy folpack-kal kibélelt formában elkészíteném a krém kupolát, majd ha megdermedt, kerek piskótalapra állítanám, és sütimorzsát szórnék finoman rányomkodva az oldalára.
Alkalmas lehet ez a krém ilyenre? Nem folyik szét akkor sem ha a piskótatekercsek nem fogják körbe?
Jövő hét végén készíteném el, megköszönném ha addig megnyugtató választ írnál, vagy javaslatot, hogy Te hogy csinálnád!
Köszönöm szépen: Viki
Kedves Viki!
TörlésSzerintem müködni fog.
Köszönöm szépen!
VálaszTörlésKedves Vilmos!
VálaszTörlésKörübelül mekkora átmérőjű illetve milyen magas tálba rakjam az egészet, hogy am ennyiségek jók legyenek?
Köszönöm a választ!
Klaudia