Előszó

2012. február 1., szerda

Az első Zilatortaforma tanfolyam


Felkérést kaptam, hogy tartsam meg az első zilatortaforma tanfolyamot. A szigetmonostori Rosinante fogadóban került megrendezésre, a hétvégén. A tulajdonosok nagyon kedvesek és közvetlenek. Külön kérték, hogy feleségemmel és két gyermekemmel együtt érkezzem. Kaptunk egy négyágyas szobát, hiszen a program kétnapos volt. A rendezvény amolyan élményvacsora, illetve élményebéd jellegű.














Családias hangulatú, fogadóban találtuk magunkat. Az előtéren és a játékszobán látszott, hogy az idő, rendezte be. Bármerre néztünk találtunk valami kedves kis dolgot, érdekes tárgyakat. Minden négyzetméter mesélni tudott volna. Sajnos én nem tudtam mindent alaposan szemügyre venni, igyekeztem kihasználni minden időt a felkészülésre.











Kissé átrendeztem a Finománia élménykonyhájának mobilpultjait. Valamint igénybe vettem a személyzet és a szakácsok segítségét, hiszen azt se tudtam mit hol keressek. Nagyon kedvesek voltak.
Egy finom ebéd után elkezdtük a munkát. A tizenegy jelentkezővel, végigvettük a menüt, illetve a teendőket. A vacsorához el kellett készítenünk az előételt és a desszertet. Természetesen mindent a zilatortaformában.













Az előétel enyhén hagymás, sós piskóta volt. Vegyes zöldségekkel töltve. A tetejét habosított, enyhén fokhagymás tejföllel, díszítettük. Egy kis extra díszként, parmezánchipset készítettünk, és olivabogyót is használtunk. Az egészet pedig rukkolaágyon tálaltuk.














Desszertként, újraértelmezett Rákóczi túróst készítettünk. Ehhez sütöttünk piskótát, és linzert. A túrós rész alkotta a torta üregét, amit sárgabarack darabokkal és házi baracklekvárral töltöttünk meg. Végül rásütöttük a tojáshabot, és mint az eredeti Rákóczi, ez is forrón szeletelhető volt.













Ezen kívül betöltöttünk még egy epres és egy joghurtos kockát, a vasárnapi tányérdesszertek alapjául, hiszen ezeket egy éjszakán át fagyasztani kellett.













A fennmaradó időben pedig mindenki megtanulhatott, csokoládét temperálni, és egy elegáns hajlított csokoládédíszt készíteni. Mindenki sokat dolgozott és nagyon ügyes volt, ezúton is szeretnék gratulálni nekik.





 Közös vacsorával zártuk a programot, amit a szakácsok kiegészítettek, még két jólsikerült fogással.



A vasárnap kicsit játékosabban telt. Díszeket készítettünk, amikből tányérdesszert variációkat tálaltunk. Az ehető díszek, egyszerűen elkészíthetőek, elegánsak és látványosak voltak. Készítettünk plezírt, narancskaramellt, képviselődíszt. Így egy picit mindenki átmehetett gyerekbe.

Belementünk egy picit a csokoládéfújás rejtelmeibe, és némi friss gyümölcsöt is használtunk.

A két napos programot egy közös ebéddel zártuk. Kielemeztük a hétvégét, és meghallgattuk egymás ötleteit a formával kapcsolatban.
Távozás előtt még elmentünk sétálni a környéken a kis családommal. Megnéztük a Dunát, a kislányaim pedig mindenféle állatnyomokra vadásztak. Nagyon szép festői környezetben jártunk. Mi valószínűleg még visszatérünk ide pihenni. 


2 megjegyzés:

  1. Kedves Vilmos!
    Ennek a rákóczi túrósnak a receptjét megkaphatnánk?
    Nagyon szeretjük a túrósat és a zila tortaformát!!!
    Sajnos nagyon messze lakom, nem tudok elmenni ilyen tanfolyamokra!!
    Farkasné Marika

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marika!
    A Rákóczi túrós torta receptjét feltettem:
    http://www.farkasvilmos.blogspot.com/2012/02/rakoczi-turos-zilatortaformaban.html
    Üdv:Farkas Vilmos

    VálaszTörlés