Előszó

2012. február 9., csütörtök

Rákóczi túrós Zilatortaformában

Recept 1 db 12 szeletes Zilatortaformára

Piskótalap

2 db tojás
40 g liszt
40 g kristálycukor

Elkészítés:
A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk, és arra tesszük az 1 cm magas sütőkarikát. A tojásokat kettéválasztjuk és a tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük. Utána belekeverjük a tojássárgáját és óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Az előkészített tortakarikába egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített, 210°C-os sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük.

Linzerlap

40 g porcukor
80 g hideg vaj
120 g liszt
Késhegynyi sütőpor

Elkészítés:
Az összetevőket összemorzsoljuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Vigyázzunk, hogy készítés közben a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Lisztezett asztalon nyújtsuk a tésztát kerek formára és igazítsuk a sütőkarika méretére. Szurkáljuk meg villával a tésztát és süssük 210 C-fokos sütőben 8-10 percig aranybarnára.

Túrós rész

500 g áttört túró
100 g kristálycukor
150 g tojásfehérje
50 g búzadara
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
Az összes összetevőt tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze, egy erős habverővel, vagy fakanállal. Majd töltsük bele a formaleválasztóval kifújt szilikonformába. Alaposan tömködjük bele a réseibe egy habkártyával, és oszlassuk el úgy, hogy a 12 „kis háromszög” láthatóvá váljon. Tehát a túróalappal csak félig töltjük a formát. Fontos, hogy a 12 „kis háromszögre” még vékonyan se kenjünk túrótölteléket, hiszen ezeken megégne sütés közben.
200 C-fokos előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

A linzerlapot kenjük meg forró sárgabarack lekvárral, és helyezzük rá a piskótalapot. Majd a piskótalapot is kenjük meg forró lekvárral, és a lekváros felével lefelé, helyezzük a keretben lévő kisült túróra. Most fordítsuk át az egész tortát és válasszuk le a szilikonformát. Az üregeket töltsük meg apróra vágott sárgabarackkal, és öntsük le sárgabaracklekvárral.



 Wind hab:

140 g tojásfehérje
280 g kristálycukor

Elkészítés:
A tojásfehérjét és a cukrot, vízgőz fölött folyamatos keverés mellett hevítsük forróra (maximum 85 C-fokig). Majd kihűlésig habosítsuk, de ne verjük túl tőrösre.


Készítsük el a Wind habot, és csillagcsöves nyomózsákkal nyomjuk fel a tortára. Ügyeljünk, hogy a torta vágási pontjai kilátszódjanak. Majd így süssük újra 170 C-fokon, 10 percig. Az elkészült torta melegen szeletelhető és tálalható.

1 megjegyzés: