Előszó

2012. február 10., péntek

Cukortészta, marcipán, nyújtható fondant


500 g porcukor
500 g marcipán (háromszoros cukortartalommal)
50 ml víz
6 g porzselatin
6 g margarin

A vizet forraljuk fel és keverjük el benne csomómentesen a pórzselatint, majd rögtön gyúrjuk össze az átszitált porcukorral. Amikor simára gyúrtuk, adjuk hozzá a margarint és a marcipánt, majd az egészet gyúrjuk simára. Az így elkészített cukortészta akár azonnali burkolásra is alkalmas. Fóliába légmentesen elcsomagolva, hűtőben tároljuk.

A tortaburkolással kapcsolatban, ajánlom egy másik bejegyzésemet:
Tanácsok a marcipánburkoláshoz

Sugar Dough, marzipan, stretching fondant
500g icing sugar
500g marzipan (triple sugar content)
50 ml
6g gelatin powder
6 g margarine


Boil the water and mix the powder gelatin smoothly then quickly knead together with the sifted icing powder. When knead smooth give the margarine and the marzipan then kneaded the all material to smooth. Sugar dough prepared this way is applicable for immediate covering. Store in fridge stowed tightly in foil. 

6 megjegyzés:

  1. Eddig saját 3-szoros marcival dolgoztam, a pici margarin így is segített sokszor, viszont ezt ki fogom próbálni. Tapasztalatod szerint tehát mindkét massza előnyös tulajdonságai kerülnek előtérbe ezzel a "házassággal"? Gondolom ez így egy rugalmasabb, simább, könnyebben kezelhető anyag. És csakúgy, mint a zselatinos massza, ez is egy szárazabb felületet alkot a kész tortán? És hogyan viselkedik hűtőből kivéve? Azaz ez is ugyanúgy izzad a kicsapódó párától, vagy kevésbé, mint a marcipán? Bocs, hogy ennyit kérdezek. :))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dina!
    Ez a cukortészta keményebb, mint a marcipán, meg kell szokni a használatát, de ha az ember ráérez, akkor az anyag meg fogja hálálni. Ez a burkolóanyag valóban szárazabb felületet eredményez, de a párosodástól ez sem véd meg teljesen. A lepárásodott torta a hűtő páratartalmától függ, illetve egyszerű fizika. Kivesszük a tortát a hideg hűtőből, és a melegebb légkörben rácsapódik a pára. Tehát a hirtelen hőmérséklet különbség a legfőbb ludas. Ez ellen úgy lehet a leginkább védekezni, ha burkolás előtt nem tartjuk mélyhűtőben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, a kondenzáció az vili, azaz a szárazabb felület miatt gondoltam, hogy kevésbé erős a hatás. Köszönöm szépen a választ, ki fogom próbálni! :)

      Törlés
  3. Kedves Vilmos!
    Elöször is szeretnék gratulálni , fantasztikus dolgokat alkotsz!!!
    Valamint azt szeretném kérdezni, hogy ebböl a cukortésztából a legjobb a virágokat és különféle formákat megcsinálni?
    Mi a véleményed a marshmallow fondant-ról?
    Köszönöm elöre is a válaszodat!
    Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi!
      A marshmallow fondantot nem próbáltam. De úgy tudom, hogy az lágyabb. Ez a cukortészta alkalmas a virágok és figurák készítésére is. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb, de én elégedett vagyok vele.

      Törlés
  4. Szerbusz Vilmos!

    Érdeklődnék, hogy esetleg nincs-e valami hasonló recepted, ami picit olcsóbb?
    Ami hasonló mint a PSZ massza, és alkalmas burkolásra is.
    Köszönöm Válaszod!

    VálaszTörlés